24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Een goed-nieuws-show zonder rellen


Bij gebrek aan nieuws werd de laatste persconferentie van Euro 2000 gekenmerkt door positieve praatjes van de organisatoren. De hoge heren hekelden in Brussel "de overdreven aandacht voor de hooligans".

Door onze redacteur JAAP BLOEMBERGEN

BRUSSEL, 8 JUNI. Vier mannen met een opvallend rode blos op de wangen probeerden hun toehoorders in woord en gebaar duidelijk te maken dat Euro 2000 toch vooral een sportief evenement is. Aan hun gezonde gezichten viel niet af te lezen dat zij de afgelopen tien jaar bergen werk hebben verzet. Op verongelijkte toon vertelden ze ieder hun eigen verhaal met dezelfde strekking. Laat de bal gaan rollen, laten de media ophouden met berichten over vandalisme!

In het Koning Boudewijn-stadion in Brussel uitten de hoge heren van Euro 2000 hun ongenoegen over "de eenzijdige berichtgeving" in de pers. De Belgische bondsvoorzitter Michel D'Hooghe werd geflankeerd door de Nederlandse bondsvoorzitter Jeu Sprengers. De Belgische toernooidirecteur Alain Courtois zat naast zijn Nederlandse rechterhand Harry Been. Het viertal benadrukte de voorbeeldige samenwerking tussen beide landen.

"We zijn in 1990 van start gegaan tussen pot en pint", doelde D'Hooghe op het losse karakter van de toenadering tussen de KNVB en de KNBB. Hij sprak over een "ongelooflijk evenement" dat zal uitgroeien tot een "voltreffer in vriendschap". Hij repte over een "perfecte infrastructuur" en sprak niet over de kilometerslange file gisteren tussen Brussel en Antwerpen maar op de stadions die een jaar voor aanvang in gereedheid waren. Het krakkemikkige en gevaarlijke stadion in Charleroi noemde hij in een bijzin. "Als er daar iets gebeurt, is dat ook een probleem voor mijn Nederlandse collega", zei D'Hooghe.

Zijn Nederlandse collega Sprengers begon zijn verhaal met een pleidooi voor duo-presentatie. "Dit is een unieke kans om met twee landen iets te organiseren wat in één land niet meer zou kunnen", sprak hij ten onrechte. In 2004 organiseert Portugal (tien miljoen inwoners, twee grote stadions) het Europees kampioenschap in zijn eentje.

Komende maand mogen Nederland (zestien miljoen inwoners, twee grote stadions) en België (tien miljoen inwoners, één groot stadion) het samen proberen. Nooit eerder werd een EK door twee landen georganiseerd. In 2002 krijgt het wereldkampioenschap zijn primeur met Japan en Zuid-Korea als organiserende landen.

Sprengers hekelde "de overdreven aandacht voor hooligans" in de media. "Wij zijn uitstekend in staat om de goedwillenden te beschermen tegen de kwaadwillenden. De tolerante maatschappij kent zijn grenzen. Het is toch belachelijk dat 3.500 gekken in staat zijn om tweeduizend jaar christelijke beschaving af te stoppen. Neem de Engelsen, met hun victoriaanse tradities; zouden zij niet in staat zijn om duizend idioten tegen te houden. Daarom zeg ik: Lord Nelson, sta op!"

Na deze historische verhandeling volgde een college maatschappijleer van de Belgische toernooidirecteur Courtois. "Wij hebben het Europa van morgen gebouwd. Sport zorgt voor de ware integratie. Mensen met een antisociaal karakter worden aangehouden", waarschuwde Courtois. Hij vertelde verder over de openingsceremonie die zaterdag een sober karakter krijgt in Brussel. Onder toeziend oog van twee koninklijke families (Nederland en België) en de groothertog van Luxemburg wordt er slechts een kwartier gedanst en gehuppeld. Daarna spelen de ploegen van België en Zweden de openingswedstrijd in het Koning Boudewijn-stadion.

Dit gemoderniseerde onderkomen voldoet aan de strenge veiligheidseisen van de Europese voetbalbond UEFA. In het toenmalige Heizel-stadion voltrok zich in 1985 een ramp met dodelijke gevolgen. Tijdens de Europa- Cupfinale tussen Juventus en Liverpool werden 39 supporters platgedrukt op een staantribune.

Volgens de Nederlandse organisator Been, verantwoordelijk voor commercie en communicatie, behoren dergelijke taferelen tot het verleden. "Je kunt je zelfs afvragen of de scheiding van verschillende supportersgroepen nog noodzakelijk is", zei Been gistermiddag op de plek des onheils. Hij refereerde aan de toegenomen veiligheid en vriendelijkheid in de stadions. "De meeste rotzooi ontstaat in de binnensteden."

Been kwam in zijn toespraak met veelbelovend cijfermateriaal op de proppen. In 190 landen worden de wedstrijden live uitgezonden. Naar schatting anderhalf miljard voetballiefhebbers nemen voor de televisie plaats. Tweeduizend professionals en vierduizend vrijwilligers zijn betrokken bij het evenement.

Van de beschikbare 1,2 miljoen toegangsbewijzen is 97 procent verkocht. De meeste kaartjes zijn bestemd voor "de gewone supporters" en dat is wel eens anders geweest, verwees hij naar het WK in Frankrijk.

"Wij zijn op schema", concludeerde Been. "Laat ze nu in vredesnaam gaan voetballen."

NRC Webpagina's
8 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad