24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

De angst regeert


Is Eindhoven wel voorbereid op ongeregeldheden en grote calamiteiten? Die vraag houdt de stad al anderhalve maand bezig.

Het vertrouwen in een veilige afloop is geslonken nadat een rampenoefening op 26 april in en rond het Philips- stadion op belangrijke onderdelen mislukte. In dat stadion worden 12 juni 20.000 Engelse supporters verwacht, van wie er officieel maar iets meer dan 5.000 een toegangskaart hebben.

Tijdens de EK-oefening was de communicatie tussen politie, ambulance en brandweer slecht. De brandweer bluste niet waar het geblust moest worden, de mobiele eenheid (ME) kwam te laat in het stadion aan om de rellen te bestrijden en stewards bleken ten onrechte politietaken uit te oefenen. De ambulancediensten, tot slot, lieten te lang op zich wachten.

J. Vogel, voorzitter van Algemeen Christelijke Politiebond, was erbij aanwezig. "Ik geloofde mijn ogen niet", zegt Vogel. "Ik zag dat op de tribunes in het stadion de stewards op de vuist gingen met de supporters. Dat mag volgens de regels helemaal niet. Dat is een taak van de ME." Met de stewards van de Nederlandse speelsteden is - na de incidenten in Eindhoven - afgesproken dat ze zich niet meer met politietaken bemoeien. Dat zal de ME doen, als die er tenminste is.

Woordvoerder J. Beelen van de politieregio Brabant Zuid-Oost wordt wat kregelig van alle kritiek. Beelen: "Telkens wordt verwezen naar die oefening. We hebben al toegegeven dat daar leermomenten in zaten. Maar reken er maar op dat we er zijn als het moet." De politie is klaar voor de ontvangst van grote groepen supporters, ook uit Engeland, was ook de boodschap tijdens een deze week gehouden persconferentie. Er staan 2.100 agenten klaar.

Sinds de gemeenteraad in mei de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) heeft aangepast kan de politie vechtende voetbalsupporters aanhouden. Tot mei was vechten op straat niet verboden. Het verbod was 7 jaar geleden uit de APV geschrapt. Eind februari maakte de Tweede Kamer het al mogelijk dat relschoppers 12 uur kunnen worden vastgehouden. Voor deze 'bestuurlijke ophouding' heeft Eindhoven twee sporthallen aangewezen.

Eindhoven doet ook iets voor haar inwoners die met overlast te maken kunnen krijgen. Zo is er van 9 tot 17 juni een reeks van festiviteiten rondom Euro 2000. Ondertussen wordt in de stad gemord over de extreme veiligheidsmaatregelen. Het heeft er alle schijn van dat de angst regeert in Eindhoven, schreef het Eindhovens Dagblad in een commentaar. Het commentaar volgde op "de zoveelste" beperkende maatregel: in dit geval was zonder enig overleg de weekmarkt op 13 juni in de binnenstad verboden. Die dag, een dag na de risicowedstrijd Engeland-Portugal, zouden nog wel eens Engelse hooligans kunnen rondhangen in het centrum. De maatregel kost de markkooptlui een dag omzet.

NRC Webpagina's
8 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad