24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Ex-volleybalinternational Zoodsma fungeert als bodyguard in Hoenderloo

Geheime training in zwaarbewaakte veste


Het Gelderse dorpje Hoenderloo heet tijdens Euro 2000 'Oranjeloo'. Maar van de voetballers van het Nederlands elftal krijgen de bezoekers slechts een glimp te zien. Drie weken lang verblijven ze in een zwaarbewaakte veste.

Door onze redacteur ROBERT MISSET

HOENDERLOO, 7 JUNI. Het bos is oranje gekleurd in Hoenderloo, het dorpje op de Veluwe dat zijn naam tijdens het Europees kampioenschap voetbal tijdelijk heeft veranderd in 'Oranjeloo'. Argeloze bezoekers mogen hun auto's zelfs geen seconde stilzetten voor Hotel Residence Victoria. Rollen prikkeldraad langs de omheining doen vermoeden dat hier een oefening van de NAVO wordt gehouden. Toch verblijft slechts de selectie van het Nederlands elftal in deze zwaarbewaakte veste. Vanochtend hebben de spelers een geheime training afgewerkt op een schitterend gelegen veld, dat zelfs aan de buitenkant geheel aan het oog is onttrokken. Zo egaal als in Hoenderloo zal de grasmat zondag in de Arena niet zijn.

Elke dag tijdens het EK zullen de rituelen hetzelfde zijn. De gietijzeren hekken bij de ingang van het sjieke hotel gaan een uur voor de training van Oranje in Hoenderloo slechts open voor de geaccrediteerde media. Vooraf hebben ze het kenteken van hun auto moeten opgeven, vertegenwoordigers van de KNVB vragen nog net niet naar je schoenmaat. Een legertje bodyguards controleert de bezoekers, maar wie is die grote kerel met een koptelefoontje in zijn oor? Het is volleyballer Ronald Zoodsma, die zich als vertegenwoordiger van de Holkema-groep op zijn maatschappelijke carrière voorbereidt.

De oud-international van bekerwinnaar Dynamo uit Apeldoorn leidt als pr- manager enkele afdelingen van het bedrijf, dat onder meer het vervoer en de veiligheid van popartiesten in Nederland verzorgt. Tijdens het EK houdt Zoodsma de media in Hoenderloo nauwlettend in de gaten, want zelfs bij een training gelden strenge spelregels. "Ik maak tegenwoordig werkweken van 80 tot 90 uur per week", zegt Zoodsma. De Fries wil nog een jaar volleyballen bij Dynamo en dan zien we hem wellicht vaker als vriendelijke pitbull bij voetbalwedstrijden.

Aan luxe ontbreekt het de internationals niet de komende weken tijdens het EK. "Ik heb me met Barcelona ook al in Hoenderloo voorbereid", vertelt aanvoerder Frank de Boer. "Het is heerlijk rustig hier, je kunt zwemmen, golfen, lekker wandelen in het bos; kortom een perfectie locatie voor het Nederlands elftal. Het is ook prettig dat je na een training niet wordt bestormd door mensen, die een handtekening willen." Zoodsma en zijn handlangers zorgen er voor dat ook types als Big Brother Ruud buiten blijven.

Twee dagen na hun terugkeer uit Zwitserland gebruiken de internationals de eerste training "om het motortje weer op te starten", zoals bondscoach Frank Rijkaard het formuleert. Maar ze geven ook meteen vol gas tijdens de onderlinge partijtjes, waarbij de broertjes De Boer voor het eerst tijdens de oefencampagne op een nederlaag worden getrakteerd. Dat levert natuurlijk vrolijk getinte scheldkanonnades op. Frank de Boer zeurt als een kind over de valse spelregels. Waarom mochten zijn broer en hij niet op het grote veld spelen? Ze hadden in Zwitserland toch alles gewonnen?

Nu kwamen ze met teamgenoot Pierre van Hooijdonk niet verder dan wedstrijdjes drie tegen drie, in het geheel niet objectief gefloten door de nieuwe assistent-trainer Ruud Krol. Fel en gedreven zijn de tackles van Clarence Seedorf, onhandig die van Bert Konterman. Maar de mooiste bewegingen komen op naam van spits Dennis Bergkamp, die na afloop aan een tv-ploeg uit Hong Kong uitlegt dat hij met het Nederlands elftal aan zijn laatste kunstje begint. "Dennis blonk zelfs uit als rechtsback, dat is pure winst", zegt Rijkaard, glimlachend. En Phillip Cocu kan hij wel "op zes posities inzetten", legt hij nog maar eens uit.

En hoe zit het met de taktiek van Oranje? Frank de Boer vermoedt dat tijdens de komende trainingen in Hoenderloo vooral het accent wordt gelegd op het spelconcept voor het eerste EK-duel met Tsjechië. Enigszins geamuseerd heeft de bondscoach de discussies over het ideale raamwerk van Oranje gevolgd. "Het gaat slechts om nuanceverschillen", betoogt Rijkaard na de eerste training in Hoenderloo. "Met echte buitenspelers spreken we van een 4-3-3 systeem. Maar als ik een flankaanvaller iets laat zakken, is het al 4-4-2. Het hangt ook van de tegenstander af hoe we zullen spelen. De komende dagen gaan we ons richten op Tsjechië en videobeelden van die ploeg bestuderen."

Nog een uur mogen de journalisten in de ruime perszaal naast het hotel verblijven. Dan worden ze onverbiddelijk naar huis gestuurd. Bij het hek worden ze nogmaals gecontroleerd. Een nieuwsgierige wandelaar wil zijn teleurstelling graag delen. "Jullie hebben de spelers vast ook niet gezien, toch?"

NRC Webpagina's
7 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad