24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Controles aan grens wegens EK voetbal

Door een onzer redacteuren
DRIEBERGEN, 7 JUNI. België en Nederland stellen met het oog op het Europees kampioenschap voetbal aan hun buitengrenzen opnieuw controles in. Het gaat hierbij om "selectieve controles", zo heeft het hoofd van het Binationaal Politieel Informatie Centrum, T. Brekelmans, vanmorgen gezegd. Doel van de controles is om "indien mogelijk" voetbalhooligans te weren. Aan de gezamenlijke grens worden geen controles ingesteld.

Gisteren stuurde de marechaussee in de haven van Hoek van Holland en op Schiphol twee Britten terug naar hun land die te boek staan als voetbalhooligans. De komende dagen wordt een grote toestroom van fans verwacht. Brekelmans zei vanmorgen tijdens een presentatie van het informatiecentrum aan de pers, dat supporters ook via andere Europese landen Nederland en België proberen binnen te komen. "Controle blijft moeilijk, omdat wij vrijheid van beweging kennen tussen de verschillende Schengen-landen."

Alle internationale informatie over de openbare orde tijdens het EK voetbal verloopt via het BPIC, dat is ondergebracht bij het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) in Driebergen. Ongeveer zestig politiemensen uit de zestien deelnemende landen zullen het centrum dag en nacht gedurende het toernooi bemannen. Brekelmans noemde het vanmorgen "uniek" dat twee landen met in totaal drie politie-eenheden samenwerken. Hij denkt dat de drietaligheid een probleem is voor de politie-inzet tijdens het kampioenschap. "Onze voertaal in het centrum is Engels, maar we hebben ook te maken met Nederlands- en Franstalige collega's. Omdat het grondgebied waarop wij werken zo klein is, is een snelle uitwisseling van informatie noodzakelijk. Supporters kunnen zich snel verplaatsen. Het is daarom van groot belang dat wij accuraat reageren."

Uit bijna alle deelnemende landen komen zogeheten spotters naar Nederland en België die assisteren bij de opsporing van hooligans. Dit opsporingssysteem werd voor het eerst gebruikt tijdens het Europees kampioenschap voetbal in Zweden in 1992. De buitenlandse spotters worden terzijde gestaan door Belgische of Nederlandse collega's.

NRC Webpagina's
7 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad