24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

'Agenten willen dolgraag werken'

Door onze correspondent ANDRÉ RITSEMA
ARNHEM, 7 JUNI. Vier jaar geleden begonnen voor het Arnhemse politiekorps de voorbereidingen voor Euro 2000. Veel overleg, verschuiving van prioriteiten en speciale squads. De extra werkdruk viel eigenlijk nog wel mee.

Meer dan vier jaar geleden begon het korps in Arnhem met de voorbereidingen voor het Euro 2000 – een project waar tot nu toe al honderden agenten bij werden betrokken. De vraag of een dergelijk grootschalige operatie door een relatief klein korps als dat van Arnhem adequaat kan worden opgezet, wordt door hoofdcommissaris K. Bakker volmondig met 'ja' beantwoord. Echte knelpunten zijn er niet geweest, zegt hij.

Het korps van Arnhem telt ongeveer 1.400 leden, van wie tachtig procent als uitvoerend politieman of -vrouw inzetbaar is. Dit politiekorps, bijgestaan door een groot aantal agenten uit andere korpsen in het land, is vanaf zondag verantwoordelijk voor een 'veilig en feestelijk verloop van het EK in Arnhem', zoals Bakker het formuleert.

Dat was tenminste bij aanvang de doelstelling. Concreet betekent dat bijvoorbeeld dat er zondag zo'n 1.200 agenten worden ingezet om Turkije - Italië goed te laten verlopen. Normaal worden er bij risicowedstrijden in Arnhem 150 agenten gemobiliseerd. Van die 1.200 agenten is zeventig procent afkomstig van andere korpsen, zegt Bakker.

De voorbereidingen kwamen vorig jaar zomer in een stroomversnelling, toen er door de korpsleiding een speciaal projectbureau voor Euro 2000 in het leven werd geroepen. Die moest de zaak in operationele, ondersteunende, logistieke en communicatieve zin gaan opzetten. Dat bleek geen sinecure. Want niet alleen moet de politie de gang van zaken rond het stadion in de gaten houden, het korps dient ook de openbare orde in de stad te handhaven. En dat kan lastig worden, met een groot uitgaanscentrum (de Korenmarkt) op één locatie en een plein voor evenementen-plus-videoscherm op een andere plek. Op beide locaties worden duizenden bezoekers verwacht.

Bakker: "Het is een operatie waarbij we werken met één operationeel commandant en twee ondercommandanten. Zo groot is het. We werken tijdens de wedstrijddagen met een aantal pelotons, dat tot tien kan kan oplopen. Ik schat dat de helft van ons korps straks direct ingezet wordt."

Van de rellen in Rotterdam, nadat Feijenoord vorig seizoen kampioen werd, heeft het korps geleerd dat flexibiliteit en mobiliteit van het grootste belang zijn. En dus er is een soort drietrapsraket gebouwd.

Er zijn zogeheten Evenemententeams, bestaande uit twee agenten die surveilleren en direct kunnen ingrijpen. Vervolgens zijn er 'Flying Squads', teams van zes man plus chauffeur die per auto snel naar de kleine relletjes gedirigeerd kunnen worden. En tenslotte zijn er de ME-pelotons, die voor grote rellen achter de hand worden gehouden.

Wat de hele operatie betekende voor het korps in Arnhem? Bijvoorbeeld dat het afgelopen jaar alle leidinggevenden meerdere dagen bij het project betrokken zijn geweest. Dat een aantal leidinggevenden helemaal voor Euro 2000 is vrijgemaakt. Dat alle agenten getraind zijn in hoe ze zich moeten gedragen ten opzichte van buitenlandse gasten. Dat er een aantal keer is geoefend met een aantal pelotons ME'ers in en rond het stadion. Kortom, dat "als je alles bij elkaar optelt, honderden mensen er tot nu toe vele duizenden uren in hebben gestoken", berekent Bakker.

Het had zijn weerslag op de werkzaamheden van het korps - dat al jaren klaagt over onderbezetting en werkdruk. "De werkdruk is het afgelopen jaar voor het korps niet echt toegenomen. Er komt wel extra werk bij, maar dat betekent dat je andere dingen moet laten vallen", zegt Euro 2000-projectleider W. van Kleef. "Omdat er meer te doen is, hebben vooral de leidinggevenden prioriteiten moeten stellen. Je stelt de beoordelingsgesprekken bijvoorbeeld uit, of je onttrekt je tijdelijk aan een werkgroep waar je in zit."

Het is een kwestie van prioriteiten stellen, beaamt Bakker. "Een aantal ontwikkelingen is de laatste maanden op een lager pitje gezet. Vernieuwingsprojecten binnen het korps, daar is nu even geen tijd voor. Er was ook even geen tijd om agenten cursussen te laten doorlopen."

Het werk op straat, zegt Bakker, heeft er niet onder geleden. Omdat het korps enkele tientallen vacatures heeft, was er het afgelopen jaar budget over. "Daarvan hebben we extra mensen ingehuurd en hebben we overuren direct uitbetaald. Zo voorkom je ook dat mensen een groot aantal vakantiedagen opbouwen."

Ook tijdens het EK, zeggen Bakker en Van Kleef, zal het normale werk nauwelijks hinder ondervinden van de grote politie-inzet tijdens de wedstrijden. Er wordt wat minder gesurveilleerd, de wijkagenten hebben tijdelijk geen spreekuur.

"Maar de ervaring leert dat de mensen geen behoefte hebben aan een spreekuur tijdens voetbal." Alle verloven zijn ingetrokken. Dat was geen probleem, zo merkte Bakker. "Iedereen wilde dolgraag komen werken." De kosten die de extra politie-inzet met zich meebrengt, kan Bakker betalen uit het potje van dertig miljoen gulden dat de overheid voor de politie-activiteiten tijdens het EK beschikbaar heeft gesteld.

Van Kleef merkt dat het "in het korps zo langzamerhand begint te tintelen". "Zo'n toernooi is toch de jus op het werk van een agent. Iedereen popelt mee te doen. Een dergelijk evenement geeft een positieve impuls."

NRC Webpagina's
7 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad