24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Na enquête over EK

De Vries: politie prima voorbereid

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 7 JUNI. Het Europees kampioenschap voetbal wordt begeleid door een 'voortreffelijk voorbereid politiekorps'. Die garantie heeft minister De Vries (Binnenlandse Zaken) gisteren in de Tweede Kamer gegeven.

De Vries antwoorde op vragen van CDA-Kamerlid Atsma. Aanleiding voor de vragen waren de uitkomsten van een enquête onder politie-agenten, waar het televisiejournaal van RTL vorige week aandacht aan schonk. Uit dat onderzoek van het bureau Interview-NSS kwam naar voren dat 77,5 procent van de ondervraagde agenten zich niet goed tot slecht door de eigen korpsleiding voorbereid vindt. Verder acht 78,5 procent zich niet goed tot slecht geïnformeerd. Van de ondervraagden verwacht 90 procent dat het EK ten koste zal gaan van andere werkzaamheden, vooral van de surveillance.

De Vries wees er op dat het om een enquête gaat onder 1.500 agenten, van wie er uiteindelijk 400 hebben gereageerd. Bovendien lopen de voorbereidingen door tot de dag waarop het toernooi begint, terwijl de enquête bijna drie weken geleden is gehouden. Het is ook niet ongebruikelijk dat - zeker op het uitvoerend niveau - niet iedereen wekenlang van tevoren alle instructies krijgt. "Politiemensen worden op de laatste dagen voor het EK geïnstrueerd," aldus De Vries. De leidinggevenden zijn in elk geval wel van alles op de hoogte gesteld en zullen hun manschappen dezer dagen inlichten. "Ik zie de enquête als een signaal waaruit blijkt dat de laatste dagen de puntjes op de i gezet moeten worden, niet meer en niet minder."

De minister wees er ook op dat de politiesterkte in Nederland tijdens het toernooi tien procent boven het gebruikelijke niveau zit. Van die tien procent wordt slechts twee procent voor bijstand bij Euro 2000 ingezet. "Tijdens het EK zullen wij waarschijnlijk veel meer politiemensen op straat zien dan gebruikelijk is. Ook de normale politiezorg is echt gegarandeerd," aldus De Vries. Hij bestreed dat er sprake zal zijn van sluiting van politie-bureaus in de komende weken. Wel zullen hier een daar een aantal spreekuren komen te vervallen, aldus De Vries. Hij ontkende ook dat er bij de politie een 'enorm stuwmeer' aan vrije dagen zal ontstaan na het EK, doordat nu alle verloven zijn ingetrokken. SGP'er Van den Berg zei te vrezen dat de gevolgen van het EK nog een jaar voelbaar zullen zijn.

NRC Webpagina's
7 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad