24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

'Engelse hooligans kunnen niet worden geweerd'

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 7 JUNI. De wettelijke basis ontbreekt om Engelse hooligans aan de grens tegen te houden. Alleen supporters met een internationaal stadionverbod kan de toegang tot Nederland worden geweigerd.

Dit stelt het college van procureurs-generaal in reactie op adviezen van de Engelse politie om duizend bekende Engelse hooligans bij de grens tegen te houden.

In totaal geeft de Engelse politie zo'n duizend namen door aan hun Nederlandse collega's. Het zou gaan om honderd fans met een internationaal stadionverbod, vierhonderd fans die alleen in Engeland een stadionverbod hebben en ongeveer vijfhonderd fans waartegen geen formele maatregelen zijn getroffen maar waarvan de Engelse politie wel problemen verwacht.

De oproep om supporters tegen te houden, is een laatste poging om te verhinderen dat Engelse hooligans het Euro2000 toernooi bezoeken. Het is voor de Engelsen van groot belang dat hun supporters niet bij rellen betrokken raken omdat zij de wereldkampioenschappen voetbal in 2006 willen organiseren.

De Britse wetgeving biedt geen mogelijkheden om beruchte supporters te beletten naar het vasteland te reizen. Maar volgens de procureurs- generaal ontbreekt ook in Nederland het wettelijk kader om de door de Engelsen gewenste maatregelen te treffen. Peter van Zunderd, tijdelijk directeur-generaal bij het ministerie van binnenlandse zaken en belast met de veiligheid van het toernooi, ziet daarentegen meer mogelijkheden voor de Nederlandse politie. "Ook Engelsen met een nationaal stadionverbod of met een veroordeling die met voetbalgeweld verband houdt, kunnen aan de grens worden geweerd." Ook de Duitse politie heeft meer bevoegdheden. Daar is aan zestig gewelddadige supporters een verbod opgelegd Nederland en België tijdens Euro2000 te bezoeken. In het centrum van Rotterdam zijn inmiddels de eerste supporters gesignaleerd. Het gaat om tientallen supporters, vooral Engelsen. De Rotterdamse politie surveilleert in groepjes van drie of vijf man door de binnenstad.

NRC Webpagina's
7 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad