24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

België laat gedetineerden tijdelijk vrij

Door onze correspondent
BRUSSEL, 7 JUNI. Een aantal gevangenen in België krijgt tijdelijk 'verlof' om celruimte vrij te maken voor gearresteerde hooligans tijdens Euro 2000. De Belgische minister van Justitie, Marc Verwilghen, heeft aan dit verlof wel voorwaarden verbonden.

Het departement bevestigde gisteren tegenover Belgische media dat de strafinrichtingen een circulaire over de kwestie hebben ontvangen. De gevangenen moeten zelf een verzoek om tijdelijke vrijlating indienen bij de directie, die vervolgens een besluit neemt.

Voor het 'verlof' van twee tot drie weken komen alleen gedetineerden in aanmerking die straffen van minder dan drie jaar uitzitten. Bovendien mogen zij niet zijn veroordeeld wegens seksuele misdrijven. Ook gedetineerden tegen wie nog een andere strafzaak loopt dan waarvoor zij zijn veroordeeld, komen niet in aanmerking. De gedetineerden moeten de verloftijd na terugkeer alsnog uitzitten.

Volgens een schatting van de Belgische justitie zouden door de maatregel maximaal duizend cellen vrij kunnen komen. Gevangenissen in België kampen al jaren met een probleem van overbevolking. Een vertegenwoordiger van de vakbond van cipiers zei gisteren dat de aangekondigde maatregel dit probleem alleen maar erger zal maken. "De hooligans zullen nog niet weg zijn, wanneer de gedetineerden terugkomen. Dan hebben we meer overbevolking", aldus bestuurslid René van Ruisbroeck.

De bond van cipiers heeft voor vrijdag, een dag voor de start van Euro 2000, een staking aangekondigd wegens een slepend conflict over de uitbetaling van overuren.

Het Belgische college van procureurs-generaal heeft inmiddels in een rondzendbrief de parketten gewaarschuwd dat de snelrechtprocedure tegen hooligans niet goed zal werken door een lacune in de wet. Volgens de brief kan het snelrecht niet worden toegepast, indien de advocaat van de hooligan wegblijft.

NRC Webpagina's
7 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad