24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Ook FIFA ontraadt duel in Charleroi

Door onze sportredactie
ROTTERDAM, 6 JUNI. Verplaatsing van het EK-duel Engeland-Duitsland van Charleroi naar een andere stad zou volgens voorzitter Joseph Blatter van de wereldvoetbalfederatie FIFA uit veiligheidsoverwegingen alsnog serieus overwogen moeten worden. Hij zei dat gisteren in een vraaggesprek met de Duitse krant Die Welt, nog geen week voor het begin van het Europees kampioenschap voetbal.

De eerste wedstrijd wordt zondag in Brussel gespeeld, het duel tussen Engeland en Duitsland vindt plaats op zaterdag 17 juni. Het vernieuwde Stade du Pays in Charleroi wordt door velen als zeer onveilig beschouwd, onder meer vanwege de steile tribunes. Bovendien ligt het stadion midden in een woonwijk. De bewoners zijn bang voor een treffen tussen de hooligans uit Engeland en Duitsland.

"Ik weet dat de Belgische regering aan de UEFA (de Europese voetbalfederatie, red.) haar bedenkingen heeft kenbaar gemaakt", zei Blatter. "Men moet overwegen om die wedstrijd naar een ander stadion te verplaatsen. Ik ben ervan overtuigd dat de regering hierover nadenkt." In een reactie zei een woordvoerder van het Belgische ministerie van Binnenlandse Zaken dat een verhuizing uit Charleroi moeilijk te realiseren is. "Alles blijft zoals het is."

Het organiserend comité van het EK neemt afstand van de uitlatingen van Blatter en wijst er op dat het stadion doorlopend is gecontroleerd door de UEFA en telkens is goedgekeurd.

Eerder werd vanuit het Europees Parlement aangedrongen op verplaatsing van het duel in Charleroi en klonk in de Belgische Kamercommissie Binennlandse Zakenharde kritiek."

De voorzitter van het verbond van Engelse supportersverenigingen heeft verklaard dat rellen tijdens het toernooi onvermijdelijk zijn, ondanks de grote veiligheidsmaatregelen die de autoriteiten in Nederland en België hebben getroffen. Ian Todd geeft de Britse overheid de schuld van de verwachte rellen, omdat die onvoldoende zou hebben gedaan om hooligans het reizen naar Nederland en België onmogelijk te maken.

Minister Jack Straw (binnenlandse zaken) verwerpt de kritiek van Todd. De bewindsman wijst op de verantwoordelijkheid van de Nederlandse en Belgische politiekorpsen. "Hooliganisme is niet zoiets als het weer", zei Straw. "Het hangt van de effectiviteit van de politie af of het geweld ook kan escaleren. "

Straw had gisteren een ontmoeting met de Nederlandse en de Belgische ambassadeur in Londen. Hij onderstreepte daarbij de eerder gemaakte afspraak dat de Britse politie in alle havens en luchthavens uitgebreid zal controleren om te voorkomen dat hooligans de oversteek maken naar de gastlanden van het EK.

De Spaanse voetballers kunnen een premie van bijna 600.000 gulden per persoon tegemoet zien als ze Europees kampioen worden. De bond kwam gisteren in het trainingskamp in Tegelen met de spelersafgevaardigden Hierro en Raúl tot overeenstemming over de beloning bij het EK.

Winst levert de selectieleden ieder 45 miljoen peseta's op, ruim 585.000 gulden. Dat is twee ton minder dan de spelers van Real Madrid vingen voor hun zege op Valencia in de Champions League. Bondscoach Camacho krijgt het dubbele, als hij met Spanje voor het eerst sinds 1964 de Europese titel verovert. De Roemeense bondscoach Emerich Jenei kan mogelijk in de eerste EK-wedstrijd van zijn team geen beroep doen op Gheorghe Hagi. De 35-jarige speler heeft een liesblessure. Hij zal in elk geval tot morgen, wanneer de ploeg naar Luik vertrekt, niet meetrainen. Roemenië speelt zijn eerste wedstrijd 12 juni tegen Duitsland.

NRC Webpagina's
6 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad