24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

'Geweld onvoorspelbaar'

Britse politie bezorgd over rellen bij EK

Door onze correspondent
LONDEN, 6 JUNI. Uitbarstingen van voetbalgeweld tijdens het komend Europees kampioenschap voetbal in België en Nederland zijn ondanks internationale politiesamenwerking deels onvoorspelbaar en oncontroleerbaar.

Dat zeggen hoge Britse politiefunctionarissen in Londen. Ze houden er rekening mee dat confrontaties met Joegoslavische of Turkse fans buiten het zicht van de politie op touw worden gezet, onder meer omdat die etnische groepen in beide gastlanden en buurland Duitsland ruim zijn vertegenwoordigd en gebruik maken van eigen netwerken.

Volgens een topfunctionaris van de afdeling voetbalcriminaliteit van Scotland Yard waren de felle maar onvoorziene gevechten tussen Engelse en Turkse fans vorige maand in Kopenhagen een voorproefje van wat tijdens Euro 2000 kan gebeuren. "We zagen het niet aankomen, omdat de Turkse vechtersbazen niet waren meegereisd met hun club, maar uit de Turkse gemeenschap in Denemarken kwamen", zei de functionaris.

Bij het treffen tussen fans van de Engelse club Arsenal en het Turkse Galatasaray bij de UEFA-cupfinale in Kopenhagen vielen twee weken geleden negentien gewonden. De politie verrichtte 64 arrestaties, onder wie negentien Britten. Een "geschokte" woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat de rellen "laten zien dat we extra alert moeten zijn." Zo'n 50.000 Engelse fans bezoeken naar verwachting Euro 2000. Een deel van hen zou zich voorbereiden op een "finale afrekening" met Turkse fans, nadat die in april twee Leeds- supporters met messteken doodden in Istanbul. De Britse minister van Binnenlandse Zaken, Jack Straw, zei gisteren "al het mogelijke" te hebben gedaan om te voorkomen dat Engelse hooligans naar de kampioenschappen reizen. Daarbij hoorde echter niet het innemen van paspoorten, omdat de Britse wet daarin nog niet voorziet. "Je kunt een paspoort niet afnemen als je ze ervan verdenkt een hooligan te zijn, maar zonder dat ze zijn veroordeeld", aldus Straw na een gesprek met de Belgische en Nederlandse ambassadeur in Londen. Duitsland heeft wel paspoorten ingenomen van bekende hooligans.

Engelsen die zich aan voetbalgeweld schuldig maken, zullen in Nederland en België in een snelrechtprocedure worden vervolgd, zei Straw. Ze zullen hun straf in Nederland of België moeten uitzitten. Pas daarna kunnen ze volgens het huidige Britse recht een reisverbod krijgen, terwijl hun paspoort wordt ingenomen. De Britse regering heeft "honderden" signalementen van " onwenselijken" doorgegeven aan de politie op het vasteland. Die kunnen de Engelse fans de toegang weigeren en terugzenden.

Volgens de Nederlandse ambassadeur, Willem Baron Bentinck van Schoonheten, zijn die maatregelen "strenger dan ooit". Zijn Belgische collega, Lode Willems, sprak van een "draconisch" regime.

NRC Webpagina's
6 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad