24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Voor welk concept kiest de bondscoach?


Het Nederlands elftal besloot de trainingsstage in Zwitserland met een 3-1 zege op Polen. Maar bondscoach Frank Rijkaard worstelt nog steeds met de tactiek. Kiest hij toch voor de Hollandse stijl met twee buitenspelers?

Door een onzer redacteuren

LAUSANNE, 5 JUNI. Nog een week heeft bondscoach Frank Rijkaard om zijn ideale Nederlands elftal te formeren voor de openingswedstrijd op het Europees kampioenschap tegen Tsjechië. Maar nog altijd worstelt Oranje met de tactiek. Ook in de met 3-1 gewonnen oefenwedstrijd tegen de al vier weken vakantie vierende Polen had de Nederlandse ploeg een experimenteel karakter. Maar het kan Rijkaard niet zijn ontgaan dat Oranje pas oogstrelend voetbal demonstreerde toen hij na rust koos voor de orthodoxe, Hollandse stijl met twee buitenspelers op de flanken.

Ook tijdens de gisteravond afgesloten trainingsstage in Zwitserland timmerde Rijkaard driftig aan het raamwerk voor Euro2000. Moest hij kiezen voor een meer behoudende strijdwijze met een controlerende middenvelder, die als een stofzuiger het vuil opruimt tussen aanval en verdediging? In dat concept bedeelde de bondscoach zijn oude vriend Winter met een hoofdrol, zoals vorige weeek in de Arena tegen Roemenië. In het oefenduel met Polen in Lausanne kreeg Winter in zijn 81ste interland de taak de Poolse, aanvallende middenvelder Swierczewski uit te schakelen.

Verder koos Rijkaard voor een 'kerstboomformatie' (4-3-2-1), waarvan de huidige Ajax-trainer Co Adriaanse zich de geestelijk vader mag noemen. In die strategie fungeerde spits Kluivert als de piek op de kerstboom, met de aanvallers Zenden (op links) en Bergkamp (op rechts) vlak achter zich. Het middenveld bestond uit Seeforf, Winter en Cocu en de verdediging met Reiziger, Stam en aanvoerder Frank de Boer kende alleen in Van Bronckhorst - voor de geblesseerde Numan - een opvallende naam. Maar de kerstboom oogde flets en breekbaar, want opnieuw gaf het Nederlands elftal te veel kansen weg.

In het tweede bedrijf gaf Rijkaard het team zijn oude identiteit terug en die opstelling bezorgde hem prompt een volgend dilemma. Als herboren keerde Ronald de Boer terug in Oranje, nadat hij tien weken met een liesblessure had geworsteld. Steekpassjes, afgemeten voorzetten en tactisch vernuft; Ronald de Boer had het op de rechterflank allemaal weer in zijn bagage. Rijkaard moet van verbazing van zijn stoel zijn gevallen, want deze Ronald de Boer mag op het EK niet ontbreken in de basisopstelling.

In gedachten had de bondscoach voor de positie van Ronald de Boer al de naam van Seedorf ingevuld. Die zal wellicht opnieuw naast zijn weer herstelde vriend Davids centraal op het middenveld worden opgesteld in het klassieke 4-4-2 systeem, waardoor Cocu zijn plaats dreigt kwijt te raken. En wat te doen met Bergkamp? In een systeem met twee aanvallers op de flanken en een diepe spits is eigenlijk geen plaats voor hem. In het trainingskamp in Hoenderloo heeft Rijkaard nog een lastige puzzel op te lossen.

NRC Webpagina's
5 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad