24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Enquête: politie bang voor rellen


HILVERSUM, 3 JUNI. Een groot deel van de Nederlandse politiemensen is slecht voorbereid op Euro 2000 en onvoldoende geïnformeerd door de korpsleiding. De dienders zijn bang voor supportersrellen. Dat blijkt uit een enquête door het bureau Interview/NSS, in opdracht van RTL Nieuws.

De politie is er niet bepaald gerust op dat het Europees kampioenschap voetbal rustig verloopt. Bijna 90 procent is 'zeer sterk bevreesd', 'sterk bevreesd' of 'een beetje bevreesd' voor rellen door hooligans. Als er zich problemen voordoen, zal het voornamelijk om Engelsen, Turken, Duitsers en Nederlanders gaan, denken ze.

Van de agenten zegt bijna 80 procent 'niet zo goed' of 'slecht' voorbereid te zijn door het korps. Ongeveer evenveel politiemensen zeggen niet goed te zijn geïnformeerd door de korpsleiding. Bijna 65 procent weet nog niet wat hij of zij moet doen tijdens het toernooi.

De inzet voor Euro 2000 gaat ten koste van andere taken, meent ruim 90 procent van de ondervraagden. Vooral surveilleren en administratief werk lijden eronder, verwachten ze. Overigens denkt eenderde van de politiemensen dat Nederland het toernooi zal winnen.

Het CDA noemt de uitkomst van de enquête "verbijsterend". Kamerlid Atsma roept minister De Vries (Binnenlandse Zaken) dinsdag naar de Tweede Kamer. PvdA-Kamerlid Middel neemt minister De Vries, een partijgenoot, in bescherming. "De Vries is mans genoeg om dit uit te leggen." GroenLinks-leider Rosenmöller is "erg verbaasd". Minister De Vries heeft volgens hem maandenlang het beeld geschetst dat het uitstekend gaat met de voorbereidingen. De VVD is niet erg bezorgd. (ANP)

NRC Webpagina's
3 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad