24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

België: we hebben alles gedaan wat nodig is


België wil rellen voorkomen door het inwinnen van informatie over supporters èn door lokale jongeren bezig te houden.

Door onze correspondent HANS BUDDINGH'

BRUSSEL, 3 JUNI. De speciale interventie-eenheid van de Brusselse politie heeft al de bijnaam 'Robocop' gekregen. De aangeschafte anti- hooligan uitrusting ziet er vervaarlijk uit: helm met ingebouwde zender en ontvanger, harnas op de borst, beenplaten en een kleine lanceerbuis voor traangas.

De hoofdstedelijke politiecommissaris vertelde deze week bij de presentatie ook over een nieuwe verfijnde traangastechniek. Het traangas kan in kleine 'pastilles' worden verspreid, zodat hooligans ze niet naar de politie kunnen teruggooien. En dan is er ook nog de hogedrukspuit om een fijne sluier van traangas over relschoppers te werpen. De Brusselse hoofdcommissaris citeerde ter geruststelling de Franse keizer Napoleon. "Je moet af en toe je macht demonstreren om er geen gebruik van te moeten maken", zei hij.

Alle voorbereidingen van de Belgische politie- en veiligheidsautoriteiten lijken er inderdaad op gericht iedere confrontatie te voorkomen. "Ik voel me er gerust bij", zegt kolonel Herman Bliki van de Rijkswacht. Hij denkt dat de politionele samenwerking tussen België en Nederland, die volgens een recent verdrag op verzoek op elkaars grondgebied kunnen optreden, een voorbeeldwerking zal krijgen voor de rest van de Europese Unie.

Bliki is tijdens Euro 2000 in België de hoogst verantwoordelijke politieman voor veiligheidszaken. Op een bord schetst de kolonel de situatie rond de voetbalstadions, waar de EK-wedstrijden worden gespeeld. Direct om het stadion ligt de zogenoemde 'organisatieperimeter'. En daar omheen ligt dan weer de door hekwerk omsloten 'controleperimeter'.

"Daarbuiten begint ons werk", zegt de Rijkswachtcommandant. De toernooi- organisatie krijgt aan de rand van de buitenste perimeter steun van de politie bij de kaartcontrole. Ook zorgt de politie dat de stroom toeschouwers met shuttlebussen vanaf parkeerterreinen - waar de supportersgroepen al zijn gescheiden op basis van de kleur van hun toegangskaarten gelijkmatig blijft.

De politie weet dan allang - als de voorbereiding tenminste klopt - of er ook hooligans naar de speelsteden of naar andere plaatsen in België onderweg zijn. Bliki: "We hebben erg geïnvesteerd in intelligence." Het zenuwcentrum ligt in het 'binationale politie- informatiecentrum' te Driebergen, want zoals alles bij Euro 2000 hebben België en Nederland ook deze zaak samen aangepakt. "We kunnen de supportergroepen in real time volgen", onderstreept de Rijkswachtcommandant. De operationele informatie over de bewegingen van bijvoorbeeld Britse supportersgroepen komt van Belgische, Franse en Britse liason-officers, die gezamenlijk zijn gestationeerd in havensteden als Dover, Calais en Oostende. Met een post in Düsseldorf maakt ook de Duitse grenspolitie deel uit van het informatienetwerk. Voor de tactische informatie zijn er 'spotters', politiemensen uit alle deelnemende landen die de risicovolle supportersgroepen goed kennen.

Tegelijkertijd werkt de Belgische politie samen met het 'Vast Secretariaat Voor Preventiebeleid' (VSP) van het ministerie van Binnenlandse Zaken, waar een speciaal preventieproject voor Euro 2000 loopt. Een van de initiatieven van de VSP is de inrichting van 'supporterambassades', die ook informatie geven over allerlei ontspanningsactiviteiten, verblijf en hulpverlening voor supporters. 'Supporterambassades' zijn niet nieuw, maar niet eerder waren er zoveel. Ze zijn niet alleen in de speelsteden te vinden daar zijn er zelfs twee - maar ook elders waar supporters worden verwacht. Daarnaast levert elk land zes 'fancoaches' om supporters van begeleiding en informatie te voorzien. "Dit zal helpen om een goed klimaat te creëren", zegt directeur Yves van de Vloet van de VSP.

Van de Vloet, al jaren bij jeugd- en preventiebeleid betrokken, nam nog een opvallend initiatief. Hij schakelt de duizend 'preventiewerkers' in voor Euro 2000 die al langer actief zijn in ruim twintig steden, die een zogenoemd 'veiligheidscontract' met de Belgische overheid hebben. De preventiewerkers, onder wie zo'n 30 procent allochtonen, gaan activiteiten voor jongeren uit de 'gevoelige' wijken organiseren. "We willen lokale jongeren niet het idee geven uitgesloten te zijn van Euro 2000", aldus Van de Vloet. Dat zal volgens hem helpen botsingen tussen buitenlandse voetbalsupporters en lokale jongeren te voorkomen.

"Ik geloof echt dat we alles hebben gedaan wat nodig is", concludeerde vorige week minister Antoine Duquesne (Binnenlandse Zaken). Hij onderstreepte dat vreemdelingen die een "gevaar voor de openbare orde" zijn, door dronkenschap, drugsgebruik of uitdagend gedrag, snel het land worden uitgezet. Bovendien zijn er 4.000 extra cellen voor hooligans. Grenscontroles worden tijdelijk hersteld. "De politie zal zo weinig mogelijk zichtbaar zijn, maar ze zal er zijn", aldus Duquesne. Hij denkt niet dat de juist in gang gezette integratie van rijkswacht en gemeentepolitie problemen zal geven, ondanks gemor in vakbondskringen. Voor Euro 2000 zijn 3.500 rijkswachters en 3.000 gemeenteagenten beschikbaar, die voor het eerst onder gezamenlijk commando staan. En voor elk peloton is een 'stressteam' beschikbaar.

NRC Webpagina's
3 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad