NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE



Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Een avondje droogzwemmen in de vesting van Charleroi


Het oefenduel België- Portugal (1-1) was een generale repetitie voor Euro 2000. Charleroi leek gisteravond op een vesting. Duizend agenten, vijfhonderd stewards en tweehonderd verplegers keken werkeloos toe.

Door onze redacteur JAAP BLOEMBERGEN

CHARLEROI, 24 FEBR. Steiler dan steil is de noordtribune van het voetbalstadion Mambourg. Zo steil dat enkele medewerkers van het Rode Kruis op studiereis zijn gegaan naar de Franse Alpen. Hoe krijg je een gewonde sporter met een brancard bijna verticaal naar beneden getild? De oefeningen in het skigebied werden gisteravond niet herhaald. De brancards bleven langs de kant. De Belgische en Portugese supporters gedroegen zich voorbeeldig. Agenten van de mobiele eenheid konden in alle rust een kaartje leggen.

De steile noordtribune van Mambourg heeft afgelopen maanden voor politieke opschudding gezorgd in Charleroi. Om te voldoen aan de minimale capaciteit van dertigduizend zitplaatsen heeft de organisatie van Euro 2000 een derde ring laten plaatsen op de noordtribune. Met als gevolg dat de meeste flatbewoners aan de Rue de Sport verstoken blijven van zonlicht. Ze hebben beroep aangetekend bij de rechter en krijgen gedeeltelijk hun zin. De derde ring wordt na het toernooi weer afgebroken. De verhoging van de tribune heeft 25 miljoen gulden gekost, exclusief de sloopkosten en de schadeclaims van de flatbewoners.

Op de bovenste verdieping hadden de voetballiefhebbers onder de flatbewoners gisteravond een prachtig uitzicht op het veld. Vergeleken met de knollentuin van Charleroi is de grasmat van de Arena een biljartlaken. Maar de organisatoren van Euro 2000 hebben beterschap beloofd. Na de Belgische clubcompetitie wordt een nieuw veld aangebracht.

Alle veiligheidsmaatregelen in Charleroi stonden gisteravond in het teken van de veelbesproken groepswedstrijd tussen Duitsland en Engeland op zaterdag 17 juni. De directe omgeving van het krakkemikkige stadion was hermetisch afgesloten van de omringende wijken. Het stadscentrum was verdeeld in vier zones die met kilometerslange hekwerken van elkaar gescheiden waren. Onwetende supporters werden van hot naar haar gestuurd, voordat ze toegang kregen tot het stadion. Ze klaagden over de onduidelijke bewijzering.

Naar schatting duizend agenten keken werkeloos toe hoe twintigduizend Belgen en tweeduizend Portugezen elkaar in een vriendschappelijke sfeer toezongen. Ongeveer vijfhonderd stewards fouilleerde de supporters. Ze deden lachend hun werk. Zo'n tweehonderd verplegers kwamen niet in actie. De verschillende groeperingen spraken over een nuttige oefening. De generale repetitie voor Euro 2000 leek op een cursus droogzwemmen voor diepzeeduikers. Zonder de aanwezigheid van voetbalvandalen hadden de ordebewakers weinig te vrezen. "Die Portugese migranten zijn natuurlijk geen hooligans", erkende een woordvoerder van de politie. "Daarom spreken we liever over een logistieke oefening."

Toen Antwerpen in 1997 geen veilig stadion kon garanderen voor Euro 2000, voerden Waalse politici een succesvolle lobby voor Charleroi. Stadion Mambourg verdiende niet de schoonheidsprijs, maar de Belgische voetbalbond had geen alternatief. Naast Brussel, Brugge en Luik waren er geen geschikte kandidaatsteden. Vergeleken met de moderne arena's in Nederland steekt de Belgische accommodatie schril af. Alleen het Koning Boudewijn-stadion verdient het predikaat 'voetbaltempel'. Mambourg kreeg een grondige opknapbeurt, tot verdriet van de flatbewoners aan de Reu de Sport die met een betonnen tribune en een stalen overkapping werden geconfronteerd. Maar wat als de Duitsers en de Engelsen op de stoep slaags raken? "Dan krijgt de politiek zijn zin", zei een bejaarde flatbewoner gisteravond.

Tijdens het EK zijn de omwonenden verplicht met een legitimatiebewijs rond te lopen. Gisteravond zaten ze volgens beproefd recept in België achter witte rolluiken naar de televisie te kijken. Met uitzondering van sommige bewoners van de dertiende verdieping die staande in de huiskamer als twaalfde man fungeerden. Ze zagen de Belg Strupar in het begin van de tweede helft voor 1-0 zorgen en de Portugees Sa Pinto aan het eind van de tweede helft voor 1-1.

Opwindend was de oefenwedstrijd niet. De EHBO'ers hoefden niet in actie te komen en konden de oefening met brancard niet in praktijk brengen. Volgens een bezorgde veiligheidsman zou een gewonde supporter pas na twintig minuten van de bovenste ring naar de begane grond gedragen kunnen worden. "Met de stopwatch gemeten, in een leeg stadion, tel uit uw winst", waarschuwde hij.

NRC Webpagina's
24 FEBRUARI 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad