U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
teller
Europese Bank wordt volwassen

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE



Europese Bank wordt volwassen Vanaf 1 januari voeren elf landen de ene Europese munt, de euro, in. Dan wordt de Europese Centrale Bank een van de machtigste financiele instellingen ter wereld.

In Brussel en Straatsburg vind je ze allang. Maar je vindt ze nu ook in Frankfurt, bij de Europese Centrale Bank: Europeanen.

In het begin maakten ze ruzie over de koffie. De zuiderlingen vonden hem te slap, de noorderlingen veel te sterk. In het begin wisten ze ook niet hoe laat ze zouden lunchen, en waarmee. Nu staan de Nederlanders om kwart voor twaalf in de rij voor het bedrijfsrestaurant. De Italianen komen niet voor tweeen. Allemaal kunnen ze - menu van woensdag 9 december - kiezen uit een gefrituurde aardappelpannenkoek met appelmoes, Engels lamsvlees en een salade met witte bonen. Wijn en water staan in de vitrine er naast. Geen boterhammen met kaas. Geen bekers melk.

In Brussel en Straatsburg hoor je het allang. En je hoort het nu ook in Frankfurt: blablabla. Eerst denk je dat het een eigenaardigheid is van een of twee mensen. Dan hoor je dat anderen het ook doen. Ze maken hun zinnen vaak niet af, ze vatten de rest van wat ze zeggen willen samen in blablabla. ,,Tijdgebrek'', zeggen ze. Er wordt inderdaad hard gewerkt bij de Europese Centrale Bank. Maar dat is het niet alleen. Zet mensen uit elf verschillende landen met negen verschillende talen bij elkaar, laat ze allemaal Engels spreken en het is al snel geen gewoon Engels meer. Het wordt Europees Engels. Dat is de taal in Frankfurt. Maar zeg het nooit hardop. Het is een wonder dat de muntunie niet is mislukt door ruzies over het Engels.

Jannetje Koelewijn

Hier moet je wezen: De Nederlandse Europeanen van de ECB
Ze voelen zich allemaal bevoorrecht, de Nederlanders die bij de Europese Centrale Bank. Het was pionieren, tot nu toe. Ook met de taal die ze met de andere ambtenaren moesten spreken, of wat er bij de lunch gegeten zou worden. Inmiddels heeft de bureaucratie toegeslagen. Op hoeveel ramen heeft een senior-medewerker recht?

De moeder aller euro's houdt haar kinderen kort: De techniek van het centraal bankieren
Wat zal de Europese Centrale Bank nu precies gaan doen? Over refi-rente, marginale beleningsrente, swap- transacties en andere duistere termen. Hoe de ECB over de geldhoeveelheid zal waken.

De Gideonsbende van Frankfurt. Europese Centrale Bank: de machtigste instelling van euroland
Over twee weken heeft in Europa een revolutie plaats: de girale invoering van de euro. Vanaf 1 januari neemt de Europese Centrale Bank in Frankfurt belangrijke taken over van de centrale banken in elf landen van de Europese Unie. Wim Duisenberg, de eerste ECB-president, wordt de machtigste man van euroland. Vier pagina's over de moeder aller euro's.

De ECB komt voor hetere vuren te staan: Jurgen Stark, vice-president van de Bundesbank
De centrale bank in Duitsland, de Bundesbank, kreeg de afgelopen maanden te maken met bemoeizuchtige politici die een lagere rente wilden. De bankiers zetten zich schrap, en zullen dat blijven doen. `Mocht de Bundesbank menen dat bepaalde politici een verkeerde richting inslaan, dan trekken we aan de bel', waarschuwt vice-president Jurgen Stark van de Bundesbank.

Deutsche Bank zondert belangen af: Aandelen in industrie apart gezet
Deutsche Bank neemt afstand van haar grote aandelenbelangen in het Duitse bedrijfsleven. Investeringen ter waarde van 40 miljard mark (45 miljard gulden) in onder meer de verzekeraar Allianz en het autoconcern DaimlerChrysler zullen in aparte maatschappijen worden ondergebracht.

Het Frederiksplein zet zich schrap: De Nederlandsche Bank
185 jaar oud is hij nu, De Nederlandsche Bank (DNB), en bezig aan zijn laatste jaar als onafhankelijke instelling. Per 1 januari wordt DNB slechts een van de elf banken die het Europees Stelsel van Centrale Banken uitmaken. Degenereert de nationale centrale bank dan tot een Amsterdams postadres voor Frankfurt, of een bureau met een telefoon? En wat doen die zestienhonderd duurbetaalde professionals daar nog?

ECB statutair
De doelstelling van het Europese Stelsel van Centrale Banken (de Europese Centrale Bank en de vijftien nationale centrale banken van de EU-lidstaten) ligt vast in artikel 2 van de Statuten: ,,Het hoofddoel van het ESCB is het handhaven van prijsstabiliteit. Onverminderd het doel van prijsstabiliteit ondersteunt het ESCB het algemene economische beleid in de Unie.'' Prijsstabiliteit is door de ECB inmiddels gedefinieerd als een toeneming van de geharmoniseerde prijsindex voor de gezinsconsumptie van minder dan 2 procent.

De geldgroeidoelstelling
De theorie die binnen de ECB wordt aangehangen schrijft voor dat inflatie het gevolg is van een te snelle toename van de hoeveelheid geld in omloop ten opzichte van de groei van de economie. Ook de omloopsnelheid van geld speelt daarbij een rol. Hoe sneller het geld wordt uitgegeven, hoe minder je er van nodig hebt. Onbetrouwbare gegevens over de geldgroei, en de ongewisse invloed van de komst van de euro op de geldgroei en omloopsnelheid, hebben de ECB er echter van doen afzien om meteen ook een geldgroeidoelstelling na te streven.

Creditcard
In euro's betalen met een creditcard, dat kan als op 1 januari 1999 de girale euro wordt ingevoerd. Althans, dat vertellen creditcardmaatschappijen aan hun klanten. ,,Vanaf 1 januari kan de kaarthouder aankopen doen in euro'', stelt creditcardmaatschappij Visa. ,,American Express is europroof'', belooft de concurrent. Buiten Europa worden creditcards aangeprezen als het ideale betaalmiddel voor zakelijke reizigers naar Europa: geen gedoe meer met allerlei verschillende valuta, in alle landen die deelnemen aan de Economische en Monetaire Unie (EMU) is het mogelijk te betalen met een munteenheid: de euro.

De penningslag
Ook al worden de euromunten in 2002 pas in omloop gebracht, op de euro's die de Nederlandse Munt nu slaat komt het jaartal 1999 te staan. Hetzelfde geldt voor de munten die in 2000 en 2001 gemaakt worden. Koningin Beatrix heeft vorige week het eerste muntstuk van een euro geslagen, met op de voorkant haar eigen beeldenaar, omringd door de 12 Europese sterren, en op de achterkant de kaart van Europa en de waarde van de munt.

NRC Webpagina's
17 DECEMBER 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad