U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Elektronisch zakendoen

Dossier Elektronisch uitgeven

Nieuws

Achtergrond

VNU

Wolters Kluwer

Reed Elsevier

Wegener

De Telegraaf

PCM

Overige uitgevers

Links






Reacties

VNU wordt met Ilse grootste internetuitgever


Uitgever VNU verwerft een meerderheidsbelang in de Ilse Media Groep en wordt daarmee de grootste elektronische uitgever in Nederland, met name op de consumentenmarkt.

Door onze redacteur JOCHEN VAN BARSCHOT

ROTTERDAM, 5 JULI. Nederland is weer twee internetmiljonairs rijker. Marien ten Houten en Robert Klep, oprichters van de Ilse Media Groep - bekend van de zoekpagina www.ilse.nl, de best bezochte website van Nederland - doen hun bedrijf voor een onbekend bedrag over aan uitgever VNU. De twee hebben samen 60 procent in handen van Ilse, waarvan de marktwaarde door analisten van ABN Amro onlangs nog geraamd is op 123 miljoen euro. Daarmee waren ze al goed voor 37 miljoen euro de man.

Hoeveel ze precies van VNU krijgen is onduidelijk, want een aanzienlijk deel van het meerderheidsbelang in Ilse verwerft de uitgever door eigen internetactiviteiten, zoals Startpagina en Vrouw Online, in te brengen in ruil voor nieuw uit te geven Ilse-aandelen. Wel legt VNU daar nog een overnamesom bovenop. De grootte daarvan is niet bekend, maar dat VNU bereid is diep in de buidel te tasten voor populaire websites blijkt wel uit de overname van Startpagina.nl april dit jaar, waarvoor de uitgever enige tientallen miljoenen betaald zou hebben.

"Natuurlijk zijn die twee nu binnen", zegt analist Manus Fleskens van zakenbank Metzler, maar toch lijken Ten Houten en Klep met deze overeenkomst niet voor het grote geld gekozen te hebben. Door de bundeling van Ilse met de internetactiviteiten van de VNU Tijdschriftengroep kiezen ze vooral voor versterking van hun eigen bedrijf, dat door de samenvoeging bijna twee keer zo groot wordt. "Dat geeft ze onder meer de kans om via VNU nieuw management in huis te halen dat meer ervaring heeft met het leiden van een groot bedrijf", aldus Fleskens.

VNU haalt met Ilse volgens Fleskens "één van de betere clubs op internetgebied" in huis en krijgt daarmee de mogelijkheid om de eigen internetactiviteiten van de tijdschriftendivisie los te weken van het traditionele bedrijf en onder te brengen in een internetomgeving. Door Ilse, de eerder dit jaar verworven Startpagina en de eigen websites van VNU samen te voegen, wordt VNU de grootste internetuitgever van Nederland, met een sterke positie op de consumentenmarkt. VNU passeert daarmee KPN Telecom, met websites als Planet Internet en de Telefoongids, als bedrijf met de meeste opgevraagde pagina's (pageviews).

De eigen websites van de Tijdschriftengroep van VNU zijn er nog niet in geslaagd door te dringen tot de hitlijsten van populairste websites, al haalde de nog niet zo lang geleden gelanceerde aan de bladen Libelle, Margriet en Viva gekoppelde vrouwensite Vrouwonline.nl de afgelopen maand al twee miljoen opgevraagde pageviews. De uitgever verwacht de bezoekersaantallen van de van haar publieksbladen afgeleide sites door nauwe samenwerking met Startpagina en Ilse flink op te kunnen krikken.

Behalve de websites die onderdeel worden van Ilse, heeft VNU in Nederland via andere divisies meer internetactiviteiten, zoals de Goudengids.nl en de Nationaletelefoongids.nl (beide onderdeel van VNU World Directories) en de vacaturesites Banennet.nl en Intermediar.nl, die deel uitmaken van VNU Business Publications. Werelwijd heeft VNU enige honderden websites die zich vooral richten op de zakelijke markt.

Bij de laatste presentatie van jaarcijfers kondigde VNU aan dit jaar 75 miljoen euro in de uitbouw van zijn internetactiviteiten te steken. Sindsdien heeft VNU ondermeer aangekondigd dat ze met Randstad een carièresite begint (Newmonday.com) en dat ze met de combinatie PCM/HMG de vraag- en aanbodsite Spott.nl gaat exploiteren.

NRC Webpagina's
5 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad