Over bijzondere
netwerken
op Internet


Door Lukas Keijser



Kiss

Fans
Internet



Archief:
A-team
(28 januari 1998)

John Waters
(21 januari 1998)

Rollerskaten
(14 januari 1998)

Dolly Parton
(7 januari 1998)

Girl power
(24 december 1997)

Suske en Wiske
(17 december 1997)

Brady Bunch
(9 december 1997)





Link FM
(Muziek op Internet)

Netstroom
(site-recensie rubriek)

Out of control

Internet in de krant
(artikelen uit NRC Handelsblad)

S U P P L E M E N T

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 
Fans

Kiss werd mede bekend door de make-up en de uitbundige kleding.

Voor sommigen is Kiss meer dan die meest bekende hit, die niet door alle fans gewaardeerd wordt ('the song is poppy and cheesy', aldus Odd Egil Tvedt van de KISS Gallery ). Voor Mark van Mark's Kiss Pages bijvoorbeeld: 'Kiss is gewoon de beste band die er bestaat. De muziek klinkt heel simpel en heavy. Ze maken een show zoals geen enkele andere band dat kan.' Wat Kiss allemaal losmaakt bij fans zal een buitenstaander, aldus Odd Egil Tvedt van de KISS Gallery, wel nooit helemaal begrijpen. Echter wie de honderden sites bezoekt - de Kiss webring heeft al 231 'leden' volgens James Demetrie van Kiss This - en de meerdere mailinglists leest, kan een eind komen.

Dat met sommige Kiss-fans voorzichtig moet worden omgesprongen, bleek toen ik hen per e-mail onder meer vroeg naar de vermeende band van Kiss met het fascisme. De dubbele -s- in de naam Kiss en een dubieus logo zouden daarop kunnen wijzen. Een fan reageerde als volgt: "Je vragen zijn overigens niet echt prettig. Vooringenomen, provocerend, proberen om me woorden in de mond te leggen (…) Ik heb de vragen niet met plezier beantwoord." Ze doelde hiermee ook op vragen als 'is Kiss meer dan make-up en dramatische show?".

Andere fans voelden zich minder aangevallen. Dat Kiss iets met fascisme te maken heeft is volgens Ken Swanger van Lynn's KISS Dominion 'utter bullshit'. James Demetrie van Kiss This was nooit op het idee gekomen en Odd Egil Tvedt van de KISS Gallery wijst erop dat twee bandleden (Gene Simmons en Paul Stanley) joden zijn, dus dat het gegeven onwaarschijnlijk is. Overigens 'speelde' de punkbeweging wel vaker met nazi-symboliek, vanuit de overtuiging dat het wel kon, omdat ze er anti-fascistisch was.

Op de vraag of Kiss meer is dan make-up en show wordt verschillend gedacht. Aan de ene kant zijn er fans die de muziek van Kiss beter vinden in de periode waarin geen make-up wordt gedragen (1983-1996), zoals Barth van KISS...Rock And Roll All Nite. Andere fans vinden dat het gaat om de muziek op zich: "als je de teksten leest en nog eens goed naar de muziek luistert, dan merk je dat het toch wat intelligenter in elkaar zit dan die ene hit", zegt Wendy van Dijk. Verder zijn er fans die menen dat Kiss juist staat voor make-up en shows, zoals Mark van Mark's Kiss Pages. Sterker nog, aldus Pete Hawes van Strutters Kiss Page : 'As musicians, I don't think they ever intended to be taken seriously, it's entertainment...'. Pete voegt daar overigens later wel aan toe dat mensen de platen kopen voor de muziek, niet voor de foto's op de voorkant. Ook denkt hij dat Kiss nooit zo groot zou zijn geworden zonder de make-up.

Lees verder

NRC Webpagina's
4 FEBRUARI 1998

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (lk@nrc.nl / FEBRUARI 1998)