DOSSIERSURINAME
 Rechtszaak Bouterse | Aanloop | Dossier Suriname
20-03-99 Maandag begin proces Bouterse
De Haagse rechtbank begint maandag toch gewoon aan het drugsproces tegen Desi Bouterse en twee medeverdachten.
19-03-99 Onzekerheid blijft in zaak-Bouterse
Het Haagse gerechtshof heeft het verzoek van advocaat A. Moszkowicz afgewezen om het drugsproces tegen de Surinaamse Adviseur van Staat te verplaatsen van Den Haag naar de Rotterdamse rechtbank.
17-03-99 Chaos in rechtspraak Suriname compleet
Suriname beschikt sinds gisteren over twee Hoven van Justitie. Geheel in strijd met de Surinaamse wet installeerde mr. Alfred Veldema, de kandidaat van de regering-Wijdenbosch, zichzelf gisteren tot opperrechter.
15-03-99 Geen vervolging van Surinaamse bankpresident
Het Haagse openbaar ministerie heeft een week voor de rechtszaak alsnog besloten de president van de Centrale bank van Suriname, H. Goedschalk, niet voor de rechter te dagen wegens lidmaatschap van het Surinaamse drugskartel.
13-03-99 Zaak Bouterse eerder behandeld
Het Haagse gerechtshof neemt het verzoek van advocaat A. Moszkowicz om het drugsproces tegen D. Bouterse naar Rotterdam te verplaatsen eerder dan gepland in behandeling. Gisterochtend was besloten het verzoek van Moszkowicz op de geplande openingsdag van het drugsproces, 22 maart, te behandelen. Volgens de kabinetschef van de president van het hof is later op de dag besloten het verzoek van Moszkowicz al op donderdag 18 maart te behandelen.
12-03-99 Advocaat zaait verwarring in zaak-Bouterse
Het benutten van een stoffig wetsartikel door advocaat Moszkowicz heeft een juridische chaos veroorzaakt. Twee rechtscolleges zullen nu op dezelfde dag beginnen met de drugszaak-Bouterse.
11-03-99 Uitstel van proces tegen Desi Bouterse
De drugszaak tegen de Surinaamse adviseur van staat D. Bouterse zal niet langer kunnen beginnen op de geplande datum van 22 maart.
1-03-99 `Bouterse bespoedigt zijn eigen strafproces'
De van grootschalige cocainehandel verdachte Surinaamse Adviseur van Staat Desi Bouterse heeft door eigen toedoen de belangrijkste formele hobbel voor zijn strafproces weggenomen.
10-02-99 Proces tegen Bouterse geen mediaspektakel
Een ingetogen, normaal proces en zeker geen Hakkelaar-achtige toestanden. Dat voornemen hebben de Haagse rechters die het proces tegen drugsverdachte Desi Bouterse en drie medeverdachten gaan behandelen. Bijna vijf jaar na het openen van het gerechtelijk vooronderzoek is gisteren de dagvaarding de deur uitgegaan naar de Surinaamse Adviseur van Staat Bouterse.
6-02-99 Justitie ontdekt cocainelijn van Suriname naar Friesland
De Haagse justitie denkt in haar onderzoek naar het drugskartel van Suriname te zijn gestuit op een recentelijk veelvuldig gebruikte cocainelijn tussen Paramaribo en Friesland.
5-02-99 OM wil Zeeuw langer in voorarrest
Het Haagse openbaar ministerie wil de Surinaamse luitenant-kolonel M. Zeeuw langer in voorarrest houden op verdenking van betrokkenheid bij drugshandel. Hij zou vanmiddag worden voorgeleid. Zeeuw werd afgelopen dinsdag aangehouden, vier dagen nadat hij in de zaak-Bouterse als getuige was verhoord. De advocaat van Zeeuw, A. Moszkowicz, kondigt aan ,,een leger getuigen'' te zullen oproepen als Zeeuw in arrest blijft.
3-02-99 Zeeuw voor drugshandel aangehouden; Getuige in zaak-Bouterse
De Surinaamse kolonel-luitenant M. Zeeuw is gistermiddag aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij handel in verdovende middelen.
21-01-99 Jacht van de Haagse politie op de 'Surinaamse roversbende'
De Haagse rechtbank begint in principe op 22 maart aan het strafproces inzake drugshandel tegen Desi Bouterse en vier andere hoofdverdachten. Redacteur MARCEL HAENEN portretteert de 'Raad van Bestuur' van het Surinaamse drugskartel, schetst de geschiedenis van het meest ambitieuze Nederlandse drugsonderzoek en onthult details uit de dagvaarding.
21-01-99 Bouterse ook voor smeergeld vervolgd
Het Haagse openbaar ministerie zal de Surinaamse Adviseur van Staat D. Bouterse niet alleen dagvaarden wegens drugshandel. Bouterse wordt samen met de president van de Centrale Bank van Suriname, H. Goedschalk, ook vervolgd wegens het aannemen van smeergeld van Nederlandse bedrijven.
21-01-99 Bouterse kan straf tussen 8 en 16 jaar verwachten
Zeven strafbare feiten telt de dagvaarding tegen Bouterse. Een keiharde zaak, noemt justitie het. De verdachte riskeert een gevangenisstraf van zestien jaar.
21-01-99 Desi Delano Bouterse: Onbetwiste leider
Als ,,de onbetwiste leider'' van het Surinaamse drugskartel wordt door justitie de op 13 oktober 1945 in Domburg (Suriname) geboren Desi Delano Bouterse aangemerkt. De man die in 1973 in het Nederlandse leger werd opgeleid als sportinstructeur heeft zich na zijn greep naar de macht in 1980 in Suriname ontwikkeld tot een gewelddadige ritselaar.
21-01-99 Een officiële gold rush in Suriname
Het Haagse drugsonderzoek heeft niet alleen informatie opgeleverd over cocaïnehandel. De politie is bij toeval ook gestuit op corruptie en het eisen van steekpenningen door invloedrijke Surinaamse politici, zakenlieden en militairen.
21-01-99 Richard Ronald L.: Surinaamse Escobar
De Surinaamse Pablo Escobar is volgens de politie de bijnaam van de op 6 mei 1943 in Paramaribo geboren zakenman Richard Ronald L. Hij wordt door verschillende getuigen beschreven als een intieme vriend van Bouterse. ,,Samen bespraken zij het vervoer en de financiële afhandeling van grote partijen verdovende middelen'', stelt de politie. Richard woont in Paramaribo in een kapitale villa maar leidt een betrekkelijk anoniem bestaan. Hij raakt voor het eerst in opspraak in de zomer van 1993 als de Surinaamse politie 480 vaten aceton in Paramaribo aantreft. Het zijn chemicaliën die doorgaans worden gebruikt bij de vervaardiging van cocaïne.
21-01-99 Ruben Rozendaal: Chef transport
Ruben Rozendaal, geboren op 21 september 1956 in Paramaribo, is volgens het Haagse OM bewijsbaar betrokken geweest bij twee van de vijf drugstransporten die Bouterse zou hebben georganiseerd.
21-01-99 Henk Otmar Goedschalk: Financieel brein
Het financiële brein van het Surinaamse drugskartel is volgens het Copa-team de op 16 december 1946 in Paramaribo geboren Henk Otmar Goedschalk. ,,Hij was betrokken bij het beheren en witwassen van de opbrengsten van de drugsgelden van het Suri-kartel. Hij ontving steekpenningen en was de financiële schakel tussen Nederland en Suriname'', aldus het Copa-team.
21-01-99 Moenipersad M.: Geldwisselaar
De op 13 februari 1948 in Nickerie in Suriname geboren Moenipersad M. is de enige Surinaamse hoofdverdachte die het Copa-team regelmatig heeft kunnen verhoren. Hij woont in Nederland.
06-01-99 Desi Bouterse en Wijdenbosch moeten getuigen
De Haagse rechtbank heeft de Surinaamse president J. Wijdenbosch en Adviseur van Staat D. Bouterse gedagvaard om nog deze maand verplicht als getuige te verschijnen voor verhoor door de rechter-commissaris.

Nieuwsartikelen 1996-1999


NRC Webpagina's (c) NRC Handelsblad (22 MAART 1999 / web@nrc.nl)

NRC Webpagina's