U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Cahier Baan

Nieuws

Achtergrond

Bedrijfsprofiel

Links






Reacties

Financiele acrobatiek bij Baan
Door onze redacteuren MICHIEL VAN NIEUWSTADT en ERIK VAN DER WALLE
Automatiseerder Baan heeft de presentatie van definitieve resultaten opnieuw uitgesteld. Menig belegger gaat de financiele acrobatiek bij de gisteren gepubliceerde voorlopige cijfers boven de pet.

De herstructurering en financiele situatie van Baan is zo ondoorzichtig geworden dat het bedrijf op zijn website (www.baan.com) een speciale pagina heeft gecreeerd. Daarop kan de geinteresseerde belegger de financiele details over de reorganisatie nog eens op zijn gemak doorlezen. Baan vermeldt dat het in Azie, Europa en Amerika vijftig kantoren heeft gesloten en dat veertien dochters de deur uit worden gedaan.

Het persbericht met voorlopige resultaten over het vierde kwartaal (en bijstelling van de winst over het derde kwartaal) besloeg gisteren al drie pagina's. Dat Baan op zijn website nog eens apart ingaat op de details illustreert hoe ondoorzichtig de financiele acrobatiek van het softwarebedrijf voor de doorsnee-belegger is geworden.

Baan heeft veel uit te leggen. De markt zit tegen, gerealiseerde verkopen aan de tussenhandel worden in de wachtkamer geplaatst, de verkoop van een bedrijfsbelang moet, met terugwerkende kracht, boekhoudkundig op een voor Baan ongunstige manier worden verwerkt en de kosten van de herstructurering vallen hoger uit dan voorzien. ,,Het zal wel weer'', zegt een analist zuchtend.

Over een excuus van Baan valt nauwelijks te twisten. Bedrijven op de markt voor enterprise resource planning (software voor het besturen en op elkaar afstemmen van bedrijfsprocessen) maken moeilijke tijden door. Het Britse JBA, een middelgrote speler, kwam onlangs met een winstwaarschuwing. Het Amerikaanse Oracle laat al enkele kwartalen lang nauwelijks groei zien in softwarepakketten ten behoeve van bedrijfsprocessen en zelfs het machtige Duitse SAP heeft een tegenvallende winstgroei moeten aankondigen. Het millenniumprobleem leek zo gunstig voor automatiseerders, maar nu, met nog elf maanden te gaan, blijkt dat het bedrijfsleven de handen vrij wil houden voor het geval de spreekwoordelijke plafonds naar beneden komen.

Bij Baan, een half jaar geleden nog geheel ingericht op voortgaande explosieve groei, komen de klappen extra hard aan. De omzet in het vierde kwartaal, doorgaans de periode waarin softwarebedrijven moeten oogsten, blijft met 142 miljoen dollar zelfs achter bij de omzet van het derde kwartaal. De verkopen in het vierde kwartaal zijn nu teruggevallen tot het niveau van het (zwakkere) eerste kwartaal van 1997.

Baan heeft bij de voorlopige cijfers niet bekendgemaakt hoe de opbrengsten verdeeld zijn tussen licenties (nieuwe contracten) en service (onderhoud en dienstverlening op oude contracten). Omdat de dienstverlening doorgaans vrij stabiel groeit - bestaande klanten moeten hun programmatuur en systemen nu eenmaal laten onderhouden - gaan analisten ervan uit dat de tegenvaller vooral het gevolg is van een terugval in licentieverkopen. Dat is weer slecht nieuws voor de toekomst.

Financieel bestuurder K. Wagenaar stelt dat Baan aan distributeurs verkochte software ter waarde van 50 miljoen dollar niet in de resultaten laat zien. Dat zou gebeurd zijn omdat Baan ziet aankomen dat de vraag naar deze software zal afnemen. Het is niet de eerste keer dat Baan de belegger op deze manier een wortel voorhoudt. ,,Wij schoppen een gouden bal voor ons uit'', verklaarde K. Wagenaar nog niet zo lang geleden over de financiele schatten die in de resultaten van Baan verborgen zouden liggen. Een paar maanden later ging het aandeel Baan volledig onderuit toen voor het derde kwartaal verliezen werden gemeld.

De beloften worden met elk kwartaal minder geloofwaardig. Zo is het niet meer dan logisch dat Baan vooral onverwachte tegenvallers presenteert in plaats van meevallers. Een softwarebedrijf dat jarenlang heeft moeten voldoen aan hooggespannen verwachtingen van 40 tot wel 100 procent groei heeft al het positieve nieuws al lang verteld in een van de ontelbare persberichten. Daar komt bij dat Baan juist door Amerikaanse toezichthouders op de vingers is getikt, omdat het de opbrengsten en winst van verkochte software veel te vroeg in de resultaten doorberekende.

Natuurlijk blijft Baan krampachtige pogingen doen om optimistisch te blijven. ,,Het vierde kwartaal was een gelegenheid om agressieve stappen te nemen om Baans business te stabiliseren'', aldus topman Tom Tinsley in een geschreven verklaring.

Dankzij een kapitaalinjectie van 75 miljoen dollar door de Amerikaanse investeerder Fletcher (goed voor ruim 3 procent van de aandelen) heeft het bedrijf weer de nodige lucht gekregen. Precieze cijfers over de vermogenspositie ontbreken voorlopig echter. Wel weet elke belegger dat een kwartaalverlies van een half miljard gulden (op een omzet van 270 miljoen gulden) door geen enkel bedrijf lang is vol te houden.

NRC Webpagina's
21 januari 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad