U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Cahier Baan

Nieuws

Achtergrond

Bedrijfsprofiel

Links






Reacties

Invensys zweet, Baan zweet


Vanmiddag beslissen beleggers over het lot van softwarebedrijf Baan. Krijgt Invensys genoeg aandelen Baan binnen op zijn bod? De beurs zweet, Invensys klinkt wanhopig, Baan wacht.

Door onze redacteur MENNO TAMMINGA

ROTTERDAM, 25 JULI. Zij waren met 160.000 vorig jaar. Allemaal aandeelhouders van Baan, het softwarebedrijf dat hightech in de polder bracht. Baan (4.000 medewerkers) was toen nog een volksaandeel, zo bleek uit een onderzoek van het Nipo. Slechts vijf andere Nederlandse bedrijven waren vorig jaar nog populairder onder particuliere beleggers. Nu moeten de aandeelhouders kiezen, als zij dat tenminste nog niet hebben gedaan. Ingaan op het bod van 2,85 euro per aandeel van de Britse onderneming Invensys, of wachten. Niet aanmelden. Helemaal niets doen. Hoeveel moeite willen zij nog doen? Nu een gulden of zes krijgen voor een aandeel dat twee jaar geleden nog meer dan 100 gulden deed op de effectenbeurzen van Amsterdam en New York, waar Baan is genoteerd?

Vanmiddag om drie uur verstrijkt de tweede aanmeldingstermijn van het bod op Baan van Invensys. Anderhalve week geleden bleek dat 58 procent van de aandelen was aangemeld, veel te weinig voor het Britse industriële conglomeraat, dat zeker 95 procent wil hebben. Met 95 procent of meer van de aandelen in handen kan Invensys via de rechter de weigerachtige beleggers dwingen om hun aandelen tegen de prijs van het bod in te leveren.

De voortekenen voor de overlevingskansen van Baan zijn niet hoopgevend. Op de Amsterdamse beurs schommelde Baans koers vanochtend rond 2,55 euro. Wie nu koopt kan in een paar dagen tijd 13 procent rendement maken als Invensys het bod doorzet, maar weinigen kopen. "Het risico is dat je bijna alles verliest als de Britten het bod niet uitvoeren", zegt een beurshandelaar. De financiële arbitrageanten die ervoor zorgen dat een beurskoers na een bod vlakbij de biedprijs komt te liggen, durven het risico niet aan.

Mocht Invensys de 95 procent aanmelding halen, dan is Baans financiële continuïteit verzekerd. Maar hoeveel tijd heeft Baan vervolgens nodig om twee kwartalen van verliezen, tumult onder topmanagers, vertrekkende medewerkers en twijfel onder afnemers op te vangen en in stijgende afzet om te buigen? Maar als Invensys de 95 procent niet haalt? Vanochtend klonk de laatste krantenadvertentie van Invensys om beleggers te overtuigen een beetje wanhopig. "Gaat u zo snel mogelijk in op het aanbod en zorg dat de afnemers gebruik kunnen blijven maken van Baan technologie. Neem voor aanmelding zo snel mogelijk contact op met uw bank of commissionair."

Invensys heeft tot begin vorige week op de beurs aandelen Baan ingekocht en bezit nu zelf bijna 25 procent. Wat de Britten nerveus maakt is dat van de overige driekwart aandelen anderhalve week geleden minder dan de helft was aangemeld. Beheert de stichting Baaninvestors, die een ander bod wil, dan toch meer dan 20 procent van het kapitaal? Inmiddels zien de percentages er voor Invensys wat beter uit nu bank en verzekeraar ING vorige week heeft besloten zijn pakket van ongeveer 5 procent van de Baan aandelen toch maar aan te melden.

"Ik hoor dat de grote banken nu wel harder werken om hun particuliere klanten over te halen aan te melden", zegt een handelaar. "Maar of zij op tijd begonnen zijn? Ik denk het niet. Invensys mag in zijn handen knijpen met een aanmelding van 80 procent."

Zijn conclusie: Invensys heeft een cruciale misser begaan door geen van de Nederlandse grote banken, waar de particuliere beleggers hun effectenrekeningen hebben, in te huren.

Invensys kan ervoor kiezen om het bod ook door te zetten als minder dan 95 procent van de Baan-aandelen wordt aangemeld. Dan houden de Britten echter alle verplichtingen die bij een beursnotering horen. Bovendien moet het concern bij elke majeure beslissing rekening houden met de belangen van de kleinere aandeelhouders. Invensys is baas, maar ook niet.

En Invensys kan het bod terugtrekken. In dat geval heeft Baan al een ingrijpende reorganisatie in het vooruitzicht gesteld, waarin de helft van de activiteiten moet worden verkocht om overeind te blijven. Meer voor de hand ligt uitstel van betaling, waarin de bewindvoeder een veiling organiseert om de bedrijfsonderdelen te verkopen. Eerste gegadigden: Invensys en de oprichter-broers Baan, die als gevolg van enkele zaken met Baan vorig jaar, nog zo'n 100 miljoen gulden tegoed hebben van hun voormalige hoogvlieger van het volkskapitalisme.

NRC Webpagina's
25 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad