U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Cahier Baan

Nieuws

Achtergrond

Bedrijfsprofiel

Links






Reacties

Baan bang voor gewetenloze belegger


In paginagrote adverties roept Baan beleggers op een faillissement te voorkomen door in te gaan op het bod van Invensys. Wat drijft ING, een grote belegger in Baan, om zijn stukken niet aan te melden?

Door onze redacteuren MENNO TAMMINGA en ERIK VAN DER WALLE

AMSTERDAM, 17 JULI. Gaan ontevreden beleggers softwarebedrijf Baan kapot staken?

Baan maakt voortdurend verlies, maar de Britse onderneming Invensys heeft zich opgeworpen als redder met een bod van 2,85 euro per aandeel. Donderdag liep het bod af, en beleggers, inclusief bank en verzekeraar ING, bleken in staking te zijn gegaan.

Van het aandelenkapitaal is slechts 58 procent aangemeld, een ongewoon laag percentage. Bovendien bestaat het merendeel daarvan uit effecten die Invensys al op de effectenbeurs heeft ingekocht en aandelen van nauw aan Baan gelieerde partijen, zoals de oprichters J. en P. Baan.

Invensys lijkt een grote fout te hebben gemaakt door geen Nederlandse grootbank in het syndicaat op te nemen. "Een bank in het syndicaat zal de stukken aanmelden - daar heeft zij belang bij - tenzij de aandeelhouder daartegen protesteert. Nu moet de aandeelhouder zelf actie ondernemen en gebeurt er niets", zegt een ingewijde.

"Baan heeft 4.000 mensen in dienst; hun banen lopen gevaar" waarschuwden directie en commissarissen zaterdag in paginagrote advertenties. In een 'bericht aan de aandeelhouders' deed de top van een van de voormalige paradepaardjes van het volkskapitalisme een klemmend beroep op het geweten van beleggers. Zonder Invensys dreigt faillissement.

Kan ING het zich, als een van de grootste beleggers in Baan, veroorloven "om die tent pleite te laten gaan door zijn aandelen niet aan te melden"? Zo formuleert een kenner van het financiële bestel de vraag die nu op tafel ligt bij het ING-bestuur. De beleggingsafdeling van ING, die de dagelijkse activiteiten uitvoert, neemt een belissing, maar beslissingen die uit maatschappelijk of bedrijfspolitiek oogpunt gevoelig zijn hebben wel het fiat nodig van de raad van bestuur.

ING is niet zomaar een financiële instelling. Met merknamen als Nationale-Nederlanden en Postbank is zij bij miljoen Nederlanders kind aan huis. Met aandelenpakketten van vijf procent of meer in ruim zestig van de grootste Nederlandse bedrijven, waaronder de uitgever van deze krant, is zij een spin in het web van de zakenwereld.

ING, dat een belang in Baan bezit van rond de 5 procent, zwijgt. Zelfs hoe groot het aandelenpakket precies is blijft onduidelijk. Ruim twee jaar geleden kwam ING met haar belegging in Baans aandelenkapitaal boven 5 procent, een grens waarbij aandeelhouders een openbare melding van hun bezit moeten doen. ING meldde toen 5,05 procent, maar dat percentage kan inmiddels lager zijn doordat Baan de laatste twaalf maanden steeds weer nieuwe aandelen heeft uitgegeven.

Waarom heeft ING zijn aandelen niet aangemeld voor het Invensys-bod, dat nu tot 25 juli is verlengd? ING wacht de gebeurtenissen af. Dat is normaal onderhandelingsspel. Al enige tijd is duidelijk dat Invensys niet direct de beoogde 95 procent van de Baan-aandelen aangemeld zal krijgen.

"Vergeleken met andere alternatieven biedt dit aanbod de beste shareholder value", zei Baan zaterdag in de advertentie. Het is de vraag of dit ook voor ING geldt. Het concern kocht zijn aandelen destijds tegen een koers die wellicht het tienvoudige is van het huidige bod van Invensys, in totaal een investering van zo'n 800 miljoen gulden. Nu is hetzelfde pakket niet meer dan 100 miljoen waard.

De Financial Times meldde vanochtend een cynische variant. Wanneer Baan failliet gaat, kan ING het belang in de automatiseerder afboeken en ten laste brengen van de winst. Het fiscale voordeel dat dan volgt - circa een derde van de betaalde 800 miljoen - is nog altijd hoger dan de huidige waarde van het pakket.

Gaat ING het 'spel' zo hard spelen? Het is ING-watchers de afgelopen twee jaar opgevallen dat het concern harder voor zijn centen vecht bij biedingen. Dat leverde bij het bod op Nationale Investeringsbank vorig jaar twee keer een verhoging op. Ook bij het bod op beleggingsmaatschappij Dordtsche, eerder dit jaar, probeerde ING er nog wat meer uit te slepen.

"Stel dat ING niets doet - hoeveel mensen zullen dan zeggen: boycot ING. In elk geval de hele reformatorische wereld", zegt een kenner, in een verwijzing naar de oorspronkelijke achterban van Baan.

NRC Webpagina's
17 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad