U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Cahier Baan

Nieuws

Achtergrond

Bedrijfsprofiel

Links






Reacties

Baan en de risico's van beleggen

Door ANNEMARIE VAN DER TUIJN
ROTTERDAM, 3 JUNI. Help, we verzuipen! Softwareproducent Baan schreeuwde de voorbije maanden wanhopig om een handreiking. Maar potentiële helpers haalden ongeïnteresseerd de schouders op en lieten het noodlijdende bedrijf uit Barneveld spartelen. Had Baan, niet eens zo lang geleden nog de uitgesproken favoriet van beleggers op de Amsterdamse beurs, vorig jaar niet vol zelfvertrouwen aangekondigd weer winst te gaan maken? En moest datzelfde Baan in 1999 niet een verlies van miljoenen guldens incasseren?

Het zat Baan de afgelopen maanden ook niet mee. Op de dag dat het bedrijf uit Barneveld de omvang van de verliezen over 1999 naar buiten bracht hielden de voorzitter van de raad van bestuur en de financiële topman het plotseling voor gezien. Ook liet een verkoopleider zich in een Amerikaans financieel dagblad ontvallen dat de afnemers even niet meer zo happig waren op de producten van Baan. En tot overmaat van ramp boorde het financiële persbureau Bloomberg het softwarebedrijf nog dieper de grond in door het op zijn zachtst gezegd "niet winstgevend" te noemen.

Geen wonder dat beleggers, wijs geworden door de recente val van de aandelen in de nieuwe economie, hun stukken Baan massaal van de hand deden. In de laatste vijf maanden kelderde de koers van het aandeel van zo'n 14 euro naar minder dan 3 euro. En de vooruitzichten bleven na de bekendmaking van het zevende opeenvolgende forse kwartaalverlies uiterst somber. Wie wil er dan nog investeren?

Baan stond op het punt kopje onder te gaan. Het water stond het bedrijf al tot aan de lippen. De AEX wees dreigend naar het beruchte strafbankje voor bedrijven met een beroerde vermogenspositie, de Amerikaanse zakenbank Bear Stearns dreigde af te haken als suikeroom en er werd maar geen geschikte koper gevonden. De speurtocht naar een bedrijf dat nog iets voor Baan wilde geven leek eindeloos en vooral vruchteloos.

Tot afgelopen dinsdag Invensys ten tonele kwam. Het Britse elektronicabedrijf is bereid Baan over te nemen voor 1,68 miljard gulden, ofwel zo'n 2,85 euro per aandeel. Dat kwam neer op een premie van 8 procent op de slotkoers van die dag. De aandeelhouders moeten de overeenkomst nog goedkeuren, maar het bestuur heeft al gretig ingestemd met het bod.

Het overnamenieuws en de aankondiging van een reorganisatie maakten van Baan woensdag weer even een uitblinker op het Damrak. Het aandeel sloot op een koers van 2,97 euro, ruim boven het bod van Invensys. Maar de vreugde was van korte duur. De koers van de beurslieveling van weleer was vlak voor het weekeinde weer ingezakt tot 2,77 euro.

Beleggers vonden het bod van de Britten schijnbaar aan de magere kant. "Het is veel minder dan wat de meeste beleggers betaald hebben", stelde P. de Vries, voorzitter van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). "Maar dat is de gok van beleggen."

De gok van beleggen. Het nemen van risico's. Beleggers leken er lange tijd geen genoeg van te krijgen. Kopen was het devies, het liefst aandelen van internetbedrijven en andere technologiefondsen. Die hadden de toekomst. Het maakte niet uit of die bedrijven winst maakten of niet. En dat ging lange tijd ook goed. Inmiddels weten beleggers wel beter. Even geen onnodige risico's met internetbedrijven, even op adem komen bij de meer traditionele fondsen.

Het aanvankelijke onvoorwaardelijke enthousiasme van beleggers verleidde een flink aantal bedrijven de stap naar het Damrak te zetten. Neem bijvoorbeeld Chello. De internetdochter van kabelaar UPC kondigde met veel bombarie een gang naar de de Amsterdamse effectenbeurs en die in New York aan. Maar afgelopen dinsdag, één dag voor de officiële introductie, zag het bedrijf er toch maar van af - voorlopig althans. Ook Chello heeft geleerd van de sof van World Online. De UPC-dochter voert momenteel strategische besprekingen en voorziet het prospectus als gevolg daarvan te moeten herzien. Meer wil het bedrijf nog niet kwijt over het uitstel van de beursgang.

Sommigen vermoeden dat Chello zich in stilzwijgen hult omdat de belangstelling voor de aandelen tegenvalt. "Het lijkt erop dat er weinig vraag is naar de aandelen", zei analist J. van Breukelen van de Friesland Bank eerder deze week in NRC Handelsblad. Analist C. Wijtvliet van Van Lanschot Bankiers sloot zelfs niet uit dat van uitstel afstel komt. "Eén mogelijkheid is dat de beursintroductie helemaal niet doorgaat."

Voor World Online lijken inmiddels zonniger tijden aangebroken. Het geplaagde internetbedrijf boekte gisteren plotseling een flinke koerswinst, hoewel het de overname van het Zweedse Telitel onverwachts afblies. Volgens het persbureau Bloomberg lagen speculaties over een bod van het Italiaanse Tiscali aan de koersstijging ten grondslag. Tiscali zou momenteel bezig zijn de financiering van de overname rond te krijgen, onder meer via een emissie van aandelen. World Online noch Tiscali wilde reageren op de geruchten, maar beleggers namen vast een voorschot. Misschien dat het binnenkort weer goed komt met de nieuwe economie. En met World Online.

NRC Webpagina's
3 JUNI 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad