U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Cahier Baan

Nieuws

Achtergrond

Bedrijfsprofiel

Links






Reacties

Baan komt in Britse handen

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 31 MEI. Het Britse elektronicabedrijf Invensys heeft vanochtend een bod uitgebracht op het noodlijdende softwarebedrijf Baan. Het bestuur van Baan steunt het bod. Vakbonden reageren opgelucht.

Invensys wil 1,68 miljard gulden betalen voor Baan. Dat komt neer op 2,85 euro per aandeel, een premie van ruim 8 procent op de slotkoers van dinsdag. In april 1998 bereikte het aandeel van Baan een hoogtepunt met 49,33 euro.

De aandeelhouders moeten de deal nog goedkeuren. Met de grote aandeelhouders zoals de Vanenburg Groep en oprichters Jan en Paul Baan (5,9 procent), Fletcher International Limited (3 procent) en General Atlantic Partners (1,9 procent) heeft Invensys al overeenstemming bereikt. Het Britse bedrijf beschikt daardoor over een belang van ruim 11 procent.

Het één jaar oude Invensys is gespecialiseerd in industriële automatisering, procesbeheersing en energiesystemen. Het bedrijf is ontstaan uit een fusie van BTR en Siebe (industriële apparatuur) en heeft wereldwijd ruim 100.000 werknemers.

De naam Baan blijft bestaan. Invensys wil de softwareproducent, arvan het hoofdkantoor in Barneveld blijft staan, zelfstandig laten opereren. De nieuwe bestuursvoorzitter wordt L. van der Tang, al tien jaar werkzaam bij Baan.

De Reformatorisch Maatschappelijke Unie (RMU), de grootste vakorganisatie binnen Baan, is blij dat er eindelijk duidelijkheid is voor het personeel. ,,Dit is het einde van een lange lijdensweg'', aldus de bond. Invensys wil Baan middels een omvangrijke reorganisatie binnen een jaar quitte laten draaien. Baggerman denkt niet dat er gedwongen ontslagen zullen vallen. De koers van het aandeel baan noteerde tegen het middag 2,96 euro, licht boven het bod van Invensys. Dat kan erop duiden dat de financiële wereld een hoger bod van een derde partij verwacht.

NRC Webpagina's
31 mei 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad