U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Cahier Baan

Nieuws

Achtergrond

Bedrijfsprofiel

Links






Reacties

Baan lijdt verlies, bestuurder weg en beurskoers stort in

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 4 JAN. Het softwarebedrijf Baan gaat opnieuw banen schrappen om de aanhoudende verliezen te stoppen. M. Coleman, minder dan een jaar geleden aangetreden als bestuursvoorzitter, stapt op.

Dat heeft Baan vanmorgen bekendgemaakt. Het nieuws resulteerde vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs in een koersval van het aandeel Baan met 32 procent tot tien euro. Coleman wordt voorlopig opgevolgd door P. Everaert, president-commissaris en voormalig Philips- en Aholdbestuurder.

De nieuwe reorganisatie die vanmorgen is aangekondigd kost Baan in het laatste kwartaal van 1999 200 miljoen dollar (meer dan 430 miljoen gulden) en 200 tot 250 arbeidsplaatsen (vier procent van het totaal). Mondiaal worden veertien kantoren gesloten. Vorig jaar sprak Baan de verwachting uit dat het aantal personeelsleden in de loop van het jaar 2000 weer zou groeien.

Volgens bestuurslid K. Roche (marketing) vertrekt Coleman, de enige vrouwelijke bestuursvoorzitter van een Nederlands beursfonds, omdat zij dichter in de buurt wil wonen van haar huis in Silicon Valley (Californië). Financieel analisten vermoeden echter een conflict met de raad van commissarissen als gevolg van de tegenvallende resultaten.

Coleman oogstte waardering van beleggers met een ingrijpende reorganisatie die zij doorvoerde na haar aantreden als president in oktober 1998. Deze ingreep kostte ongeveer 1.200 arbeidsplaatsen. Sinds het vertrek van T. Tinsley in mei vorig jaar was zij bij Baan tevens bestuursvoorzitter. In het afgelopen jaar is Coleman er niet in geslaagd de trend van een dalende omzet bij het bedrijf om te buigen.

In een publicatie met voorlopige resultaten maakte Baan vanmorgen bekend dat de omzet in de maanden oktober tot en met december van het vorige jaar zal uitkomen tussen 140 en 150 miljoen dollar, ongeveer evenveel als in het derde kwartaal. Traditioneel zien softwareverkopers de omzet in het laatste kwartaal van het jaar flink stijgen.

NRC Webpagina's
4 januari 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad