U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Cahier Baan

Nieuws

Achtergrond

Bedrijfsprofiel

Links






Reacties

Eindafrekening voor Baan dreigt in 2001

Door onze redacteur MICHIEL VAN NIEUWSTADT
ROTTERDAM, 4 JAN. Baan reorganiseert zwaar, voor de tweede keer in 15 maanden. De verliezen houden aan. Het softwarebedrijf hoeft op korte termijn niet voor een faillissement te vrezen. Maar eind volgend jaar volgt een enorme rekening.

Een ongelukkiger moment is nauwelijks denkbaar. Twee jaar lang keek softwaremaker Baan hoopvol vooruit naar het jaar 2000. In het nieuwe millennium zou de markt voor softwarepakketten voor bedrijven immers weer aantrekken. Analisten koesteren die verwachting nog steeds. Het is echter de vraag of Baan van het herstel kan profiteren met zijn beschadigde imago, zonder een vaste bestuursvoorzitter en met een nieuwe reorganisatie op de agenda.

,,Zorgbarend'', noemt financieel analist M. Zandstra van de bank Metzler het feit dat Baan juist nu opnieuw met slecht nieuws naar buiten moet komen. Baan had in de loop van dit jaar kunnen gaan profiteren van de vraag naar software voor het beheren van klantbestanden en elektronisch zakendoen (inkopen via Internet). Ook C. Bos van ING Barings meent dat Baan het ,,steeds moeilijker'' zal krijgen nieuwe softwarepakketten aan de man te brengen.

Dat de omzetontwikkeling van Baan in de laatste maanden van het jaar te wensen overlaat komt niet als een verrassing. Bestuurslid K. Roche (marketing), vanmorgen aan de telefoon vanuit Herdon (Virginia), wijst erop dat Baan met een omzet van tussen 140 en 150 miljoen dollar (meer dan 300 miljoen gulden) de opbrengsten op niveau houdt. Maar normaal gesproken behalen softwaremakers zoals Baan in de laatste drie maanden van het jaar een omzet die zeker een kwart ligt boven de omzet in de maanden juli tot en met september. Het bedrag van 300 miljoen gulden maakt helaas weinig duidelijk over de werkelijke gang van zaken bij Baan, dat vorig jaar begon met de verkoop van abonnementen op zijn software. De omzet komt daardoor niet langer in één klap binnen, maar gespreid over de looptijd van het 'abonnement', vaak zo'n drie tot vijf jaar. Volgens Roche is het nog te vroeg om aan te geven hoeveel nieuwe abonnementen Baan in het afgelopen kwartaal heeft verkocht.

Analisten waren vanmorgen onprettig verrast door het feit dat Baan opnieuw een zware reorganisatielast van 200 miljoen dollar moet nemen. Een reorganisatie ten koste van 1.200 arbeidsplaatsen kostte een jaar geleden al 250 miljoen dollar. Baan kondigde daarna aan dat de balans was 'opgeschoond'. Dat blijkt niet het geval.

Baan maakt kosten om 200 tot 250 arbiedsplaatsen te schrappen, maar vooral ook omdat in het verleden ontwikkelde software die op de balans stond bij nader inzien waardeloos blijkt. ,,Baan gaat zich toeleggen op elektronische handel via Internet tussen bedrijven'', aldus Roche vanmorgen. ,,Software die wij hadden ontwikkeld voor het ouderwets verwerken van handelsorders meenden wij daarom te moeten afschrijven.''

De voortekenen voor het succes van Baan in de elektroniche handel zijn niet gunstig. Baan sloot in het najaar nog een extra contract met vliegtuigbouwer Boeing, zijn belangrijkste klant. De geruchten dat concurrent Oracle bij Boeing een voet tussen de deur heeft zijn echter hardnekkig. De Amerikaanse softwaremaker zou voor Boeing een website mogen ontwikkelen voor het bestellen van vlietuigonderdelen. Roche spreekt van geruchten: ,,Boeing heeft ons geschreven dat wij in zo'n deal zeker zouden participeren.''

Hoe lang kan Baan zich in deze malaise nog staande houden? Deze vraag raakte vorig jaar naar de achtergrond doordat Baan zich verzekerde van honderden miljoenen aan kredieten van de Amerikaanse investeringsmaatschappij Fletcher. De verliezen en nieuwe reorganisatielast nemen echter een flinke hap uit de financiële buffers. Op grond van de onvolledige gegevens die beschikbaar zijn schat Zandstra van Metzler dat Baan het nog wel enige tijd kan uitzingen. De stabiele opbrengsten uit onderhoud op lopende contracten zijn de kurk waarop Baan drijft.

Eind 2001 dient zich echter een cruciale datum aan. Als de koers van het aandeel dan nog niet is hersteld zal een (converteerbare) lening ter waarde van 190 miljoen dollar moeten worden afgelost. Tegen die tijd zal Baan zich verzekerd moeten hebben van een nieuw toekomstperspectief.

Nieuwe, maar ook bestaande klanten zullen zich hierover bezorgd maken. Analist Bos van ING ziet het echter zo'n vaart niet lopen. ,,Grote klanten als Boeing zitten aan Baan vast'', zegt hij. ,,De kans dat de software in de toekomst niet meer ondersteund zal worden is daarom gering.''

NRC Webpagina's
4 januari 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad