U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Apestaartje
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Archief

In deze rubriek, die twee keer per week verschijnt, bericht Marie-José Klaver over ontwikkelingen op Internet. Reacties en tips: klaver@nrc.nl

RSI

MARIE-JOSÉ KLAVER

Wie RSI heeft, hoort eigenlijk niet op Internet te kijken wat voor remedies er tegen deze beroepsziekte bestaan. Dat toch veel mensen dat doen, blijkt uit de discussies op de mailinglijst RSI-Forum.

In het archief van de lijst, die een initiatief is van de RSI-patiëntenverening, zijn talloze verhalen te vinden van beeldschermwerkers die last hebben van repetetive strain injury, zoals de aandoening voluit heet. De lijst, die openstaat voor mensen met (belangstelling voor) RSI, is een goed platform om ervaringen uit te wisselen over ervaringen met fysiotherapeuten, werkgevers en hulpmiddelen als voetmuizen en trackballs.

Lid worden van de lijst kan door een lege e-mail te sturen naar rsi-forum-subscribe@onelist.com. Aankomende leden moeten er rekening mee houden dat alle berichten die op de mailinglijst worden gepost, worden bewaard in een archief op het web. Dit archief is voor iedereen toegankelijk.

Voor werkgevers die willen weten of ze iemand in huis halen met een verhoogd risico op arbeidsongeschiktheid is het een fluitje van een cent om in het archief van het RSI-Forum (en soortgelijke mailinglijsten) even te zoeken of een sollicitant ooit ergens wereldkundig heeft gemaakt of hij of zij aan een ziekte lijdt.

RSI-patiënten die anoniem lid willen worden van deze of een andere mailinglijst, kunnen onder een fantasienaam een gratis e-mailadres nemen bij bijvoorbeeld Hotmail of Yahoo Mail. Deelnemen aan discussies onder een pseudoniem is heel gebruikelijk op Internet.

RSI heeft verstrekkende gevolgen. Patiënten kunnen niet alleen (tijdelijk) niet meer werken, ook de vuilnis buiten zetten, de baby in bad doen en koken gaat velen moeilijk af vanwege de constante pijn in de overbelaste lichaamsdelen. Speciaal voor herstellende RSI-lijders heeft journaliste Jeanne Doomen een boekje met simpele recepten geschreven. De bereiding van de maaltijden vereist een minimale inspanning. Op haar website zijn enkele van die recepten te vinden.

Er is op Internet zeer veel informatie te vinden over RSI. Een goed startpunt is de RSI-pagina. Deze webpagina verwijst in overzichtelijke categorieën naar de belangrijkste sites, mailinglijsten en discussiegroepen over RSI.

Computergebruikers en anderen die repeterend werk doen die RSI willen voorkomen of denken dat ze zich in de gevarenzone bevinden, kunnen een aantal tests doen. De FNV (te vinden via de RSI-pagina) biedt zeven afzonderlijke tests aan. De eerste test meet de werkdruk. Middels 11 vragen die met ja of nee moeten worden beantwoord ('Ik moet te grote hoeveelheden informatie verwerken' en 'Ik krijg mijn werk vaak niet af') wordt vastgesteld of de belasting op de werkvloer niet te hoog is. Vier positieve antwoorden betekent dat de werknemer moet oppassen. Wie vijf 'risicopunten' heeft, moet maatregelen nemen om de werkdruk te verminderen.

De overige tests hebben onder meer betrekking op het meubilair, het beeldscherm, de zithouding en de thuissituatie. Het invullen van alle tests kost ongeveer 30 tot 40 minuten. De resultaten geven een goed inzicht in de risico's die men loopt om RSI te krijgen.

DE FNV heeft ook een beeldschermtachograaf ontwikkeld, een computerprogramma dat bijhoudt hoeveel tijd werknemers met de PC werken en hoe ze dat doen. De software, die 20 gulden kost voor FNV-leden en 80 voor niet-leden, registreert de toetsaanslagen en muisbewegingen van de beeldschermwerker. Ook registreert het programma de tijd dat iemand (onafgebroken) met de PC werkt. Volgens de Arbowet mag je maximaal 2 uur achter elkaar aan de computer werken. Elke twee uur moet het computerwerk worden afgewisseld met 10 minuten pauze of andere werkzaamheden.

Op de RSI-pagina zijn links te vinden naar andere anti-RSI-programma's. De meeste zijn niet zo geavanceerd als de beeldschermtachograaf van de FNV. Het programma Stretch, ontwikkeld door programmeur Greg Sharp en fysiotherapeut Ton van Walstijn, geeft op gezette tijden aan dat de computeraar pauze moet nemen en oefeningen moet doen. Gebruikers kunnen zelf instellen om de hoeveel tijd het programma een signaal moet geven en welke rek- en strekoefeningen in beeld moeten komen. Het programma kost 195 gulden. Op de site van Sharp en Van Walstijn is een gratis demoversie te downloaden, die een beperkte functionaliteit heeft.

RSI-Forum: www.onelist.com/archive/RSI-forum

Patiëntenverening: www.rsi-vereniging.demon.nl

Hotmail: www.hotmail.com

Yahoo Mail: mail.yahoo.com

Recepten: www.jeanne-doomen.net/indexrecept.html

RSI-pagina: http://rsi.pagina.nl

NRC Webpagina's
6 maart 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad