U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Apestaartje
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Archief

In deze rubriek, die twee keer per week verschijnt, bericht Marie-José Klaver over ontwikkelingen op Internet. Reacties en tips: klaver@nrc.nl

Kunst op het net

MARIE-JOSÉ KLAVER

Ger Lataster, Corneille, Lucebert, Pierre Alechinsky. Van deze kunstenaars en vele andere bekende en onbekende is werk op Internet te koop en te leen. Natuurlijk gaat er niets boven een kunstwerk in werkelijkheid te zien. Internet stelt kunstkopers echter in staat om snel te zoeken en prijzen te vergelijken. De litho 'De maan' van Jef Diederen kost bijvoorbeeld bij De Kunstwinkel van Cornelis in Rotterdam 750 gulden en bij Art in Limited Editions in Ede 906,99 gulden. Bovendien is het via Internet mogelijk om heel veel werken te bekijken zonder achter je bureau vandaan te komen.

Virtuele kunstuitleen bij SBK
Virtueel kunstwerken lenen bij de Stichting Beeldende Kunst.

Voor wie geen kunstwerken ongezien wil kopen, is het Net een handig hulpmiddel om zich te oriënteren. Vrijwel elke zichzelf respecterende galerie in Nederland heeft tegenwoordig een website met afbeeldingen van kunstwerken, informatie over kunstenaars, prijzen en openingstijden.

Een goed startpunt voor online kunstkopen is KunstKontakt. Op deze site zijn afbeeldingen van ruim 4.000 kunstwerken te vinden van meer dan 800 Nederlandse kunstenaars (schilderijen, tekeningen, grafiek, fotografie, mediakunst, sculpturen en installaties). Van elk werk is eerst een kleine afbeelding te zien. Als je erop klikt verschijnt een groter plaatje van prima kwaliteit.

KunstKontakt beschikt over een zeer goede database met veel verschillende zoekingangen. De bezoeker kan zoeken op genre, kunstenaar, stijl, thema, plaats en prijs en komt al tikkend en klikkend prachtige schilderijen, litho's en vazen tegen. Wie niet veel te besteden heeft, vindt in de prijscategorie tot 500 gulden 176 kunstwerken. Voor 195 gulden wordt u eigenaar van The Incredible Fish Story, een kleurenfoto van Marian Meerbeek van een reusachtige vis met zilverkleurige schubben die boven op een zwarte vooroorlogse auto is gebonden. Een prachtige inkttekening (30 x 30 cm) van Marian van Essen kost 350 gulden.

Het leuke van KunstKontakt is dat de aanstaande kopers contact met de kunstenaar kunnen opnemen als ze geïnteresseerd zijn in een werk. Ze kunnen het werk vrijblijvend bekijken in het atelier van de kunstenaar. Van alle kunstenaars is hun adres, cv en een overzicht van hun werk opgenomen.

Bij Kunstkoop Net, een initiatief van de Nederlanse Vereniging van Galeriehouders, gaat het er iets formeler aan toe. Net als bij KunstKontakt kan de surfer zoeken op kunstenaar, prijs en techniek. Ook op formaat kan gezocht worden. Groter dan 2 meter invoeren levert enkele sculpturen op en schilderijen en etsen van onder anderen Paul Smulders en Pieter Defesche. Bij elk werk staat vermeld in welke galerie het te koop is.

Er zijn ook galeries die direct via Internet verkopen. Vooral zeefdrukken, litho's en andere reproduceerbare werken lenen zich daar goed voor. Art in Limited Editions stuurt etsen en lithografieën van onder anderen Ger Lataster en Jef Diederen op tegen ongeveer 25 gulden verzendkosten. Het aankoopbedrag kan op de rekening van de galerie gestort worden.

Het Duitse Kunstversand verkoopt zowel origineel grafisch werk als beperkte oplagen van bekende kunstenaars als Roy Lichtenstein (prijzen van 617 tot ruim 20.000 Mark), Andy Warhol (van 617 tot bijna 6.000 Mark) en Bruce Nauman (van 4.100 tot ruim 10.000 Mark).

Online kunst huren kan ook. Stichting Beeldende Kunst Amsterdam, in de volksmond 'de kunstuitleen', heeft een virtuele expositieruimte waar elke week nieuw werk wordt opgehangen. Leden en niet-leden kunnen vrijblijvend een kunstwerk reserveren op de site en het binnen vijf dagen bekijken in één van de zeven vestigingen in Amsterdam. Als je het mooi vindt, kun je het lenen of kopen. Kunst lenen is niet duur. SBK hanteert vijf leen- en spaartarieven, vanaf 8 tot 40 gulden per maand. Ook de Utrechtse kunstuitleen Artlease heeft een mooie website, waarop werk van onder anderen Jan Wolkers, Herman Brood en Pieter Warffemius is te zien en te reserveren (de kunstwerken moeten binnen een week worden afgehaald, anders vervalt de reservering). Lenen kan vanaf 25 gulden per maand. Het hele leasebedrag is een tegoed waarmee de klant kunst kan kopen bij Artlease.

Kunstkontakt: www.kunstkontakt.nl

Kunstkoop Net: www.kunstkoop.net

Galeriebond: www.galeriebond.nl

Art in Limited Editions: www.bitpress.nl/aile/art

Artsite: www.artsite.nl

Art Online: www.artonline.nl

Kunstversand: www.kunstversand.de

Stichting Beeldende Kunst: www.sbk.nl

Artlease: www.artlease.nl

NRC Webpagina's
24 januari 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad