U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Apestaartje
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Archief

In deze rubriek, die twee keer per week verschijnt, bericht Marie-José Klaver over ontwikkelingen op Internet. Reacties en tips: klaver@nrc.nl

Koken op het web

MARIE-JOSÉ KLAVER

Wat eten we vanavond? Wie regelmatig met deze vraag in het achterhoofd 's ochtends het huis verlaat om naar kantoor te gaan en geen zin heeft om er lang bij stil te staan, kan op het web te rade gaan om kinderen en partner 's avonds te verrassen met lekkere gerechten.

Salt and Pepper
Salt and Pepper

Sinds het Internet bestaat wordt er over eten gepraat. Er bestaan inmiddels talloze nieuwsgroepen, mailinglijsten en websites met recepten. In de nieuwsgroepen-hiërarchie van Usenet zijn de meeste groepen met recepten te vinden onder de categorie rec.food. Rec.food.recipes is bedoeld voor alle soorten recepten, rec.food.veg.cooking voor vegetarische maaltijden en rec.food.sourdough is een speciale groep voor liefhebbers van zuurdesembrood. In nl.culinair staan Nederlandstalige recepten.

Omdat Usenet een vrij vluchtig medium is - na een paar dagen zijn de recepten weer uit de groepen verdwenen - heeft een aantal kookliefhebbers websites met een doorzoekbaar archief gemaakt. De bekendste receptenarchieven zijn Salt and Pepper en SOAR (Searchable Online Archive of Recipes). Bij Salt and Pepper zijn de recepten ingedeeld in catagorieën als voorgerechten, sandwiches, soepen, vis en desserts. Daarnaast kunnen bezoekers op trefwoord zoeken.

SOAR, dat meer dan 67.000 recepten bevat, heeft iets meer rubrieken dan Salt and Pepper. De hoofdrubrieken kennen subcategorieën (onder Aziatisch staan onder meer de kopjes Thais, Chinees en Indiaas) zodat gericht zoeken en bladeren heel eenvoudig is. SOAR heeft ook een zoekmachine.

Er zijn ook veel specialistische kooksites, met bijvoorbeeld alleen maar regionale recepten uit Noord-Holland of recepten met chilipepers. Op de website van het Noord-Hollandse VVV-kantoor zijn recepten voor Alkmaarse kaassoep en West-Friese kermiswafels te vinden. Ook wordt uitgelegd hoe je janhagels en abrahams bakt. De Texaan Wayne Allen heeft een verzameling chilirecepten op zijn homepage en is zo aardig om door te verwijzen naar nog meer sites met chilirecepten.

Omdat kookliefhebbers ook een markt zijn, komen er steeds meer commerciële kooksites als SmulWeb, RecipeWeb en Vegatopia. Het voordeel van die sites, die geld verdienen met reclame-inkomsten en e-commerce, is dat ze erg servicegericht zijn. Bij RecipeWeb wordt bijvoorbeeld bij alle ingrediënten de voedingswaarde vermeldt. Peultjes bevatten 55 milligram vitamine C per 100 gram en taugé 14,07 mg. Zo leren we bij RecipeWeb, waar ook handige dagmenu's met een voor-, hoofd- en nagerecht zijn te vinden. De zoekmachine van RecipeWeb kent de handige functie 'bereidingstijd'. Wie niet langer dan 30 minuten in de keuken wil staan, vindt op die manier een aantal eenvoudige recepten.

Ook de vegetarische site Vegatopia heeft een heleboel snelle recepten. Mexicaanse pannenkoeken en spaghetti kosten maar 10 minuten om te bereiden. Een iets ingewikkelder pasta is binnen 20 minuten klaar en boerenkool en hutspot kosten een half uur.

Wie weinig energie heeft om te koken, kan terecht op de website van de journaliste Jeanne Doomen. Zij heeft een lijst met recepten voor 'luie smulpapen' en RSI-patiënten. Alle gerechten zijn met een minimum aan krachtsinspanning binnen 10 minuten klaar te maken, zegt Doomen, die ook een boek met RSI-recepten heeft geschreven, op haar site.

Salt and Pepper: www.saltandpepper.com

SOAR Receptenarchief: soar.berkeley.edu/recipes

Noord-Hollandse recepten: www.noord-holland-tourist.nl/nl/fun/gerechten.htm

Chili recepten: www.io.com/~wallen/chili.html

RecipeWeb: www.recipeweb.nl

SmulWeb: www.smulweb.nl

Vegatopia: www.vegatopia.com

Jeanne Doomen: www.jeanne-doomen.net

Culinaire Pagina: culinaire.pagina.nl

Snelklaar: www.snelklaar.nl

NRC Webpagina's
17 april 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad