U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Apestaartje
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Archief

Discussie

In deze rubriek, die twee keer per week verschijnt, bericht Marie-José Klaver over ontwikkelingen op Internet. Reacties en tips: klaver@nrc.nl

Digitale kluis (2)

MARIE-JOSÉ KLAVER
De overheid is niet de enige die een digitale kluis wil om gegevens op te slaan. Ook softwaregigant Microsoft wil dat gebruikers hun data op een centrale plaats opslaan. Op computers en met software van Microsoft, dat spreekt vanzelf.

HailStorm heet de digitale kluis van Microsoft. HailStorm is volgens Microsoft een antwoord op de frustratie van gebruikers dat ze nooit al hun gegevens - tekstdocumenten, spreadsheets, plaatjes, e-mail, bookmarks, agenda - tegelijk bij de hand hebben als ze onderweg of bij een klant zijn. Via HailStorm kunnen computergebruikers altijd en met elk apparaat (pc, laptop, mobiele telefoon, elektronische agenda) bij hun eigen gegevens. Ideaal voor bedrijven en mobiele kenniswerkers, aldus Microsoft.

Gebruikers kunnen toegang krijgen tot hun eigen gegevens via de Passport-technologie van Microsoft die momenteel voor Hotmail en enkele andere gratis internetdiensten wordt gebruikt. Passport is in het verleden een paar keer lek geweest waardoor alle Hotmail-accounts te lezen waren. Volgens Microsoft is Passport nu heel goed beveiligd.

Toch is het niet verstandig om HailStorm te gebruiken. Wie een account aanmaakt bij Passport.com, een voorwaarde tot deelname aan de webdiensten van Microsoft, draagt namelijk al zijn auteursrechten en rechten van intellectueel eigendom over aan het softwarebedrijf. In de gebruiksovereenkomst van Passport staat het volgende: Door het openbaar maken van berichten, het uploaden van bestanden, het invoeren van gegevens, het geven van feedback, het indienen van suggesties, of zich bezig te houden met enige andere vorm van communicatie met of via de Passport-website garandeert en verklaar je dat je alle rechten hiertoe bezit dan wel dat je deze anderszins beheerst, en verleen je Microsoft en aan haar gelieerde ondernemingen toestemming om: 1. een dergelijke vorm van communicatie te gebruiken, wijzigen, kopiëren, distribueren, verzenden, in het openbaar te tonen, in het openbaar uit te voeren, verveelvoudigen, openbaar te maken, in sublicentie te geven, er afgeleide werken van te maken, over te dragen of te verkopen. 2. een onbeperkt recht in sublicentie te geven aan derden om de vermelde rechten die met betrekking tot de communicatie zijn verleend, uit te oefenen. 3. uw naam bekend te maken in verband met een dergelijke communicatie. Het gaat nog verder: De bovengenoemde rechten omvatten mede het recht om in een dergelijke vorm van communicatie eigendomsrechten te exploiteren, met inbegrip maar niet beperkt tot rechten krachtens auteursrecht-, handelsmerk-, dienstmerk- of octrooirechtwetgeving van enig van toepassing zijnd rechtsgebied. Je ontvangt geen vergoeding voor het gebruik door Microsoft van de materialen die in een dergelijke vorm van communicatie zijn opgenomen. Microsoft is niet verplicht door je geleverde materialen openbaar te maken of te gebruiken en is te allen tijde gerechtigd deze naar eigen goeddunken te verwijderen.

Alle e-mail, bedrijfsstrategieën, marketingplannen, arbeidscontracten en andere informatie die werknemers en bedrijven aan HailStorm toevertrouwen wordt dus automatisch eigendom van Microsoft. Het bedrijf mag doen en laten met het materiaal van klanten wat het wil: openbaar maken, in stukjes ophakken, verkopen, verwijderen.

Het zal waarschijnlijk zo'n vaart niet lopen. Als HailStorm van start gaat, zal Microsoft waarschijnlijk een nieuwe gebruiksovereenkomst opstellen met minder stringente voorwaarden. Maar toch, het feit dat de Passport-overeenkomst niet is aangepast voor de aankondiging van HailStorm boezemt weinig vertrouwen in.

HailStorm
www.microsoft.com/net/hailstorm.asp

Passport
www.passport.com

Gebruiksovereenkomst Passport
www.passport.com/Consumer/TermsOfUse.asp

NRC Webpagina's
6 april 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad