U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Apestaartje
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Archief

Discussie

In deze rubriek, die twee keer per week verschijnt, bericht Marie-José Klaver over ontwikkelingen op Internet. Reacties en tips: klaver@nrc.nl

Webbeelden (2)

MARIE-JOSÉ KLAVER
Wat doe je als je met honderd of vijfhonderd digitale foto's een homepage wilt maken? Je kunt ze allemaal met de hand verkleinen en op HTML-pagina's zetten. ( HTML is de taal waarin webpagina's worden geschreven.) Maar dat is ontzettend veel werk. Je bent dagen aan het knippen en plakken.

Gelukkig zijn er ook handige programma's verkrijgbaar om heel snel een homepage te maken met foto's. Een van de beste programma's is ThumbNailer van een softwarebedrijf dat zichzelf Smaller Animals noemt. Het programma, dat een maand gratis gebruikt mag worden en daarna 25 dollar kost, genereert automatisch HTML-pagina's met kleine aanklikbare foto's (thumbnails). Klikken op een thumbnail zorgt ervoor dat de foto in het originele formaat tevoorschijn komt. Het aardige van ThumbNailer is dat het programma zelf voor een mooie navigatie zorgt. Er is een indexpagina met thumbnails die verwijzen naar achterliggende fotopagina's. Hoeveel thumbnails er op een pagina komen, mag u zelf bepalen. Als u vijftig foto's hebt en tegen het programma zegt dat er tien plaatjes op een pagina mogen, maakt de software keurig vijf pagina's aan. De pagina's staan ook allemaal met elkaar in verbinding, zodat de bezoeker nooit verdwaalt. Wie het programma koopt (voor 25 dollar krijgt u levenslang gratis updates) kan de pagina's zelf aanpassen. U kunt bijvoorbeeld elke hoofdpagina met thumbnails voorzien van een regel met uw naam en e-mailadres. Ook de achtergrondkleuren en de kleuren van de hyperlinks kunt u aanpassen. Wie goed kan HTML'en kan zelf een lay- out maken. Eigen lay-outs kunnen bewaard worden als profielen en opnieuw worden gebruikt.

ThumbNailer heeft één klein nadeel. De volgorde waarin de foto's op de pagina's komen, is moeilijk te bepalen. Het programma kan zo ingesteld worden dat de foto's at random op de pagina's komen en het kan ook op alfabet of nummer sorteren. Dat betekent dat de gebruiker die een bepaalde rangschikking wenst, daar van tevoren rekening mee moet houden bij de naamgeving. Een praktisch hulpprogramma is IrfanView. Dit gratis programma toont afbeeldingen in een bepaalde directory (map) op de harde schijf. Het werkt vele malen sneller dan het dure Photoshop van Adobe (ca. 2.500 gulden). Met IrfanView kunt u foto's snel een andere naam geven om ervoor te zorgen dat ze in de door u gewenste volgorde op de HTML-pagina's die ThumbNailer maakt komen. Met FotoStation 4.0 (ongeveer 300 gulden) is het mogelijk om een homepage te maken door plaatjes naar een venster te slepen (drag and drop wordt dit genoemd in computerjargon). FotoStation is een zeer uitgebreid programma dat zijn prijs zeker waard is. Het is alleen erg moeilijk te krijgen in Nederland. Er is slechts één distributeur en die reageert niet op e-mails van potentiële klanten. Het installeren van FotoStation kan enkele problemen opleveren. De browser Internet Explorer van Microsoft moet geïnstalleerd zijn en de pc moet voorzien zijn van de nieuwste versie van het multimediaprogramma QuickTime. Wie geen zin heeft om met speciale software en HTML te experimenteren en toch zijn of haar foto's op het web wil laten zien, kan kiezen uit verschillende fotosites die een soort prefab albums aanbieden. Het enige dat de gebruiker zelf moet doen, is de foto's uploaden. Dat klinkt moeilijker dan het is. Uploaden naar een website is vooral een kwestie van net zolang klikken op Mijn computer, Mijn documenten en Mijn afbeeldingen tot de juiste bestanden zijn gevonden.

Bij sommige webalbum-sites kunt u kiezen of uw foto's door iedereen op internet te zien zijn of alleen door uzelf en bijvoorbeeld familieleden die u een wachtwoord geeft. Op alle sites komen uw foto's tussen reclamebanners te staan.

Websites:

www.smalleranimals.com
www.irfanview.com
www.zing.com
photos.yahoo.com
www.photopoint.com
www.photoloft.com
www.picturetrail.com
www.webshots.com
www.50megs.com

[E-mail: klaver@nrc.nl]

NRC Webpagina's
29 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad