U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Apestaartje
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Archief

Discussie

In deze rubriek, die twee keer per week verschijnt, bericht Marie-José Klaver over ontwikkelingen op Internet. Reacties en tips: klaver@nrc.nl

Bronvermelding

MARIE-JOSÉ KLAVER
De foto's van de kerstversiering in bar Wir War, het café onder Het Hemeltje, die begin deze week in enkele nieuwsprogramma's en kranten getoond werden, zijn zeer informatief. Wie de laaghangende dennentakken ziet (in Het Hemeltje hing dezelfde versiering), kan zich goed voorstellen dat een vonkje genoeg was om een ernstige brand te veroorzaken.

Waar de foto's vandaan komen, werd niet gezegd in Nova en 2Vandaag. Het lijkt erop dat de traditionele media het moeilijk vonden om toe te geven dat het de nieuwsredactie van een internetaanbieder was die de foto's had ontdekt. Webredacteur Lars Pasveer van Planet Internet ontdekte de foto's 1 januari op de site van bar Wir War. De hoofdpagina van de site was niet bereikbaar, maar de directory 'kersmis2000fotos' wel. Zijn collega Tonie van Ringelestijn schreef het begeleidende artikel. Omdat er misschien ook slachtoffers van de brand in Het Hemeltje op de foto's die tijdens de kerstdagen waren gemaakt stonden, plakte Pasveer zwarte balkjes over de ogen van de mensen op de foto's. Nieuwswaardige informatie destilleren uit openbare bronnen geldt als uitstekende journalistiek. Er is een scherp speurdersinstinct voor nodig. En in het geval van de kerstfoto's van de site van Bar Wir War ook enige technische kennis. De meeste journalisten van de oude media zijn niet op het idee gekomen om op de site van het café te kijken. De enkeling die dat wel heeft gedaan is gestopt toen hij of zij zag dat de homepage alleen vermeldde dat de site voorlopig niet bereikbaar is. Pasveer zocht verder en vond de foto's. Een goede internetjournalist weet dat er veel manieren zijn om websites te benaderen.

In zijn weblog (een soort digitaal dagboek) sprak Van Ringelestijn zijn verontwaardiging uit over het feit dat de oude media niet aan bronvermelding hebben gedaan. "2Vandaag zond vanavond de foto's van het kerstfeest in de Volendamse bar WirWar gewoon uit zonder te vermelden dat ze de foto's gewoon gekopieerd hadden (...) Maar als dat zo gaat dan mag ik vast ook wel items van 2Vandaag uitzenden in real video zonder te vermelden waar de clipjes vandaan komen. Toch?" Maar ook de nieuwe media hebben moeite met journalistieke mores. Dat 2Vandaag en Nova niet hebben vermeld wie de foto's hebben ontdekt, is afkeurenswaardig. (Op de site van NRC Handelsblad ontbrak overigens aanvankelijk de bronvermelding omdat het fotobijschrift was weggevallen. In hetzelfde artikel dat in de papieren krant stond, en in het artikel in het Dossier Brand Volendam, ontbrak het bijschrift niet.) Dat Planet Internet weigert de namen van de redacteuren bij de artikelen te zetten is ook afkeurenswaardig. Een primeur is vrijwel altijd de verdienste van een of twee journalisten. In de traditionele media is het de gewoonte om de naam van de journalist bij artikelen te zetten die een bijzondere nieuwswaarde hebben. Ook de artikelen van columnisten verschijnen 'onder naam'. De krant onderscheidt zich door goed nieuws en bijzondere opinies. En de journalist is tevreden omdat hij of zij enige bekendheid verwerft. Het is kinderachtig van Planet Internet om Lars Pasveer en Tonie van Ringelestijn de eer te onthouden die hen toekomt.

Foto's omstreden kerstversiering op site Volendams café
www.planet.nl/planet/0,1114,80117771232,00.html

Weblog Tonie van Ringelestijn
www.tonie.net

Weblog Lars Pasveer
www.l-rs.org

Foto's tonen kerstversiering (met bronvermelding)
www.nrc.nl/W2/Lab/Volendam/010103a.html

NRC Webpagina's
5 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad