U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Apestaartje
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Archief

In deze rubriek, die twee keer per week verschijnt, bericht Marie-José Klaver over ontwikkelingen op Internet. Reacties en tips: klaver@nrc.nl

Casema

MARIE-JOSÉ KLAVER
Kabelproviders lijken in een permanente oorlog met hun klanten te verkeren. Gebruikers klagen steen en been over de slechte kwaliteit van de verbindingen en de onbereikbare helpdesk van UPC/Chello, Casema en andere kabelaanbieders. Casema deed onlangs een schepje olie op het vuur. De provider, die zo'n 60.000 klanten heeft, sluit vandaag de nieuwsgroep casema.binaries en maakt elf andere Casema-nieuwsgroepen voor buitenstaanders onbereikbaar.

Casema.binaries moet dicht "omdat er zeer veel copyright-beschermde software wordt gepost door Casema/Wanadoo Cable klanten," aldus het bedrijf in een verklaring. Natuurlijk is het gebruik en het verspreiden van software waarvoor niet is betaald af te keuren en in veel gevallen ook verboden, maar je kunt je afvragen of het niet aan van politie en justitie is om in te grijpen als de wet wordt overtreden. Klanten die zelf programmeren of fotograferen kunnen hun bestanden nu nergens meer kwijt op het Casema-netwerk. In andere nieuwsgroepen mogen geen binaries (programma's, foto's, MP3's) worden geplaatst. Woordvoerder Dirk Spaans van Casema, dat in samenwerking met het beursgenoteerde Wanadoo kabelinternet aanbiedt, zegt dat de groep verwijderd wordt uit "voorzorgsmaatregelen". Casema wil "voorkomen dat het problemen krijgt" met de softwareleveranciers van wie illegaal gekopieerde software wordt verspreid.

De eigen nieuwsgroepen van Casema (zoals casema.internet, casema.helpdesk en casema.commentaar) zijn straks alleen nog toegankelijk voor klanten die via de provider ingelogd zijn. Internetgebruikers met een abonnement bij een andere provider kunnen die groepen niet meer lezen en niet meer bijdragen aan discussies over Casema. Ook klanten van Casema, dat in juli geld terug moest betalen aan abonnees vanwege de slechte kwaliteit, die bijvoorbeeld in de vakantie in een internetcafé online zijn, kunnen niet meer bij de Casema-nieuwsgroepen.

Het besluit van Casema om de eigen groepen af te sluiten voor de rest van het internet heeft voor veel verontwaardiging gezorgd. Veel gebruikers denken dat de kabelaanbieder wil voorkomen dat te veel mensen kennis nemen van de vele klachten. "Dit is werkelijk belachelijk, (...) nieuwsgroepen niet meer naar de buitenwereld die het wangedrag van Casema aan de orde stellen, dit is werkelijk censuur van de bovenste plank. (...) Casema probeert nu dus echt hun slechte service etc. te verdoezelen," schrijft een gebruiker in casema.commentaar.

Een andere gebruiker meent dat Casema bang is dat de beurskoers van Wanadoo nog meer zakt door negatief commentaar van klanten. Wanadoo, voor 90 procent eigendom van France Telecom, is in juli naar de beurs gegaan tegen een koers van 19 euro. Sindsdien is het aandeel minder waard geworden en heeft de provider minder geld om zijn plannen ("het bedrijf wil in 2003 tien miljoen abonnees hebben en daarmee tot de top drie van de Europese internetaanbieders horen," aldus een bericht op wanadoo.nl) te realiseren.

Spaans van Casema zegt desgevraagd dat de nieuwsgroepen worden afgesloten omdat dat "bij veel providers gebruikelijk is. Andere providers stellen die groepen ook alleen open voor eigen klanten."

Inventieve klanten hadden een mooie oplossing bedacht om andere internetgebruikers toch in staat te stellen casema.commentaar te lezen. Ze hebben een nieuwsgroep aangemaakt met de naam alt.casema.commentaar en met elkaar afgesproken dat alle berichten voor casema.commentaar ook in deze alternatieve nieuwsgroep worden gepost. Groot was de woede toen eergisteren bleek dat Casema de nieuwe groep niet wilde doorgeven. Casema had alt.casema.commentaar het etiket "unwanted newsgroup" gegeven. "Dat betekent dat de groep op de Casema-server nog wel bestaat, maar dat er niet meer in gepost kon worden door mensen die gebruik maken van de newsserver van Casema en dat er ook geen nieuwe berichten meer in binnen komen vanaf andere servers," licht een gebruiker toe die anoniem wil blijven. "Casema is nogal wraakzuchtig," is zijn commentaar.

"The Internet views censorship as damage and routes around it," luidt een bekende uitspraak van internetpionier John Gilmore. Ook voor de 'unwanted' nieuwsgroep alt.casema.commentaar was snel een technische oplossing gevonden. Klanten die wel prijs stelden op de groep maakten een account aan bij de gratis provider Het Net van KPN Telecom en konden zo alle berichten in de groep lezen en zelf ook posten. Een andere provider gebruiken om het eigen nieuws is niet ongebruikelijk, zegt een Casema-gebruiker. "Veel vaste nieuwsgroepgebruikers onder de Casemaklanten gebruiken sowieso al andere newsservers vanwege de onbetrouwbaarheid van de Casema-server."

Casema heeft dit keer wel geluisterd naar de klachten van zijn gebruikers. Vanochtend vroeg was alt.casema.commentaar wel in zijn geheel beschikbaar voor Casema-klanten. "Ze hebben blijkbaar hun dwalingen ingezien," merkte een gebruiker op. "Ze hebben waarschijnlijk ingezien dat het skippen van de nieuwe groep een stapje te ver ging. Er dreigde natuurlijk nogal wat negatieve publiciteit," schrijft een andere gebruiker.

Waarom alt.casema.commentaar nu opeens wel wordt doorgegeven, kan woordvoerder Spaans niet zeggen. Hij kent de nieuwsgroep niet.

NRC Webpagina's
8 december 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad