U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Apestaartje
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Archief

In deze rubriek, die twee keer per week verschijnt, bericht Marie-José Klaver over ontwikkelingen op Internet. Reacties en tips: klaver@nrc.nl

Zondagsnomaden

MARIE-JOSÉ KLAVER
Waar koop je goede wandelschoenen? Wie weet er leuke wandeltochten in de Ardennen of in de buurt van Groningen? Wat is het verschil tussen Triple Point en Goretex? Over dergelijke vragen wordt in de nieuwsgroep nl.wandel gesproken.

Nl.wandel is een van de rustigste en leukste Nederlandse nieuwsgroepen. Hij wordt uitsluitend bevolkt door wandelliefhebbers, die op vriendelijke toon met elkaar discussiëren en elkaar van tips voorzien. De adviezen zijn doorgaans deskundig en uitgebreid. Slechts zelden tref je er een off topic (internetjargon voor niet terzake doend) bericht aan.

Er zijn ook tal van goede Nederlandse websites op wandelgebied. Een nieuwe wandelsite is Zondagsnomaden. Zondagsnomaden bevat routebeschrijvingen van wandelingen van 5 tot 17 kilometer. Niet alle routes zijn origineel. De wandeling door de Kennemerduinen is afkomstig van de NS. Maar wel leuk is dat de makers van de site hun eigen ervaringen beschrijven. Ontmoetingen met roodborstjes worden afgewisseld met onverwachte gebeurtenissen. "Bij Bloemendaal aan Zee blijkt een housefeest aan de gang te zijn. Massa's mensen zitten op het strand en amuseren zich. Iemand ligt op z'n buik in het zand en blaast belletjes. Naast hem liggen Veel Lege Blikjes. De herrie is oorverdovend." Moe na 15 kilometer duin stellen ze blij vast dat in Bloemendaal niemand met de bus gaat. "Godzijdank hebben die lui allemaal een auto."

Een andere goede wandelsite is die van Het Parool. De meeste routes gaan door Amsterdam en voeren de wandelaar naar de minder bekende gebieden in en om de stad: oostelijk havengebied, Zunderdorp en Durgerdam. De routebeschrijvingen zijn geschreven door John Jansen van Galen en hebben ook in de papieren versie van Het Parool gestaan. Aardig is dat Jansen van Galen precies aangeeft welke bussen, trams en ponten je kunt nemen en welke horecagelegenheden je passeert. Trouw heeft ook een wandelsite. Via een aanklikbare kaart van Nederland zijn in alle provincies tochten te vinden. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen landschapswandelingen en stadswandelingen. De artikelen zijn soms wat lang, maar leuk is wel dat je via Trouw het hele land door kunt.

De Ardennen zijn bij uitstek een wandelgebied. Op de Franstalige website Escapades staan tientallen wandelingen van 7 tot 55 kilometer. De beschrijvingen zijn zeer gedetailleerd en voorzien van kaartjes en foto's. De moeite waard is ook de Wandelwebsite van Fred Triep, bioloog en informaticadocent in Alkmaar. Trieps overzichtelijk ingedeelde site bevat onder meer langeafstandswandelingen in Nederland (Pieterpad, het Zuiderzeepad, Texelpad, Graaf Florispad) en veel tochten in het buitenland. Triep publiceert op zijn site ook prachtige foto's en reisverhalen.

Wie niemand heeft om mee te wandelen, kan terecht bij de Wandelpool. Deze organisatie, die al vijf jaar bestaat, stelt mensen in de gelegenheid samen te wandelen. Op de site kun je een wandeling aanmelden of je opgeven om met een wandeling mee te gaan. Er zijn ongeveer 3.000 mensen actief bij de Wandelpool, die per maand 50 wandelingen organiseren.

De wandelingen zijn onderverdeeld in verschillende categorieën. Er zijn wandelingen met een rustig tempo (4 kilometer per uur), een gemiddeld tempo (4, 5-5 km/uur) en een fors tempo (sneller dan 5,5 km/uur). Daarnaast zijn er excursies en meerdaagse tochten. Nog meer wandelverenigingen zijn te vinden op de Wandelpagina.

Zondagsnomaden: www.zondagsnomaden.com

Het Parool: www.parool.com/ps/wandelen

Trouw: www.trouw.nl/natuurtochten

Ardennen: www.ciger.be/escapades

Fred Triep: utopia.knoware.nl/users/pftriep/wandelen.htm

Wandelpool: www.wandelpool.non-profit.nl

Wandelpagina: wandel.pagina.nl

Archief van nl.wandel: www.ics. ele.tue.nl/~oege/wandelen

E-mail: klaver@nrc.nl

NRC Webpagina's
13 november 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad