U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Apestaartje
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Archief

In deze rubriek, die twee keer per week verschijnt, bericht Marie-José Klaver over ontwikkelingen op Internet. Reacties en tips: klaver@nrc.nl

Gratis en voor niets

MARIE-JOSÉ KLAVER
Nederlanders houden van korting, aanbiedingen en zegeltjes. De digitale kortingsbon is uit de Verenigde Staten komen overwaaien. Daar wordt jaarlijks al voor 1 miljard dollar aan virtuele kortingsbonnen verzilverd. De Nederlandse site Kortingsbon.nl biedt tal van kortingen. De bezoeker heeft de keuze uit onder meer een bon voor pretpark Slagharen (9 gulden 50 korting op de toegang) en een Kronan-fiets (59 gulden korting).

Bonnen moeten worden uitgeprint en in de winkel bij de kassa worden ingeleverd. 'Print uit je winst!', aldus het persbericht van Kortingsbon.nl. De meeste bonnen zien echter zo zwart van de inkt dat de korting waarschijnlijk wegvalt tegen de printkosten.

Sommige bonnen als die voor de Kronan kunnen digitaal worden ingeleverd (Kronan verkoopt zijn fietsen alleen via het web).

Wie de hele site eens doorloopt, ziet dat het aanbod tegenvalt. De meeste kortingen zijn tamelijk marginaal. Wie print er nu een bonnetje van een website uit om een tweede bolletje ijs bij Ben en Jerry's gratis te krijgen? Wie wil er nu echt naar Dierenpark De Oliemeulen, ook als je 2 gulden 50 korting krijgt? Of naar Recreatiepark 't Kuierpadtien?

Een heleboel aanbiedingen zijn nep. Goedkope proefabonnementen op Elle Eten en Quote en ook goedkope vliegtickets kun je overal krijgen. Er zijn op internet meer kortingssites. Een bekende is Letsbuyit.com, waar kopers zich kunnen verzamelen om een kwantumkorting te bedingen bij een leverancier. Hoe meer mensen een bepaald product willen kopen, des te hoger de korting. Een minder bekende site is de Kortingclub. Deze site biedt bijvoorbeeld 10 procent korting op een adellijke titel, "van Hay on Wye, van Ridder tot Baron". De korting wordt geregeld door privacy consultant Pieter Klappert uit Breda.

Frankeerzegels voor de Nederlandse Antillen kunnen met 40 procent korting geleverd worden en gelukskoekjes zijn 15 procent goedkoper voor leden van de Kortingclub (het lidmaatschap is gratis).

Wie helemaal niets wil betalen en toch iets wil krijgen kan terecht bij een van de vele 'gratispagina's'. Op deze websites staan lange lijsten met freebies die bedrijven geven aan (toekomstige) klanten. Er is een ruime keuze uit gratis muismatten, promotie cd-roms, parfummonsters, posters en brandhout (alleen voor mensen die in de buurt van Arnhem/Oosterbeek wonen).

De makers van de sites zijn zeer behulpzaam en linken precies door naar het goede invulformulier. Als je eerst een paar vragen moet beantwoorden, hebben ze de antwoorden al voor je opgezocht. Ze geven ook tips: "Vul naast je adresgegevens, de houdbaarheidsdatum en de streepjescode van een zak Autodrop Automaatjes of Roadrunners in en krijg een gratis Autodrop muismat! De échte krent koopt geen zak, maar kijkt (zonder te kopen) in de winkel al naar de gegevens!"

Het aardige van de gratispagina's is dat ze geen pretenties hebben. Ze worden gemaakt door hobbyisten (meestal studenten met voldoende tijd om de lijsten bij te werken) en niet door zakenlui die in 2000 opeens bedenken dat ze ook rijk willen worden met internet. De beschrijvingen van de producten zijn met veel zorg en een goed gevoel voor humor gemaakt. (Over gratis brei- en haakpatronen: "Als je je wel eens verveelt, moet je dit eens bestellen. Misschien raak je zo onder de indruk dat breien en haken je nieuwe hobby wordt! ")Het aanbod op de gratispagina's is over het algemeen net zo obscuur als dat van Kortingsbon.nl. Maar omdat de gratis-webmasters geen commerciële bijbedoelingen hebben, is dat minder ergerlijk.

Kortingsbon: www.kortingsbon.nl

Letsbuyit.com: www.letsbuyit.com

Kortingclub: www.kortingclub.nl

Xgratis: www.xgratis.nl

Allesgratis: www.allesgratis.nl

Gratiz.nl: www.gratiz.nl

Freeby: www.freeby.nl

Het archief van deze rubriek is te vinden op www.nrc.nl/at. Elke donderdag verschijnt een tweede aflevering van @, die alleen op het web is te vinden.

NRC Webpagina's
9 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad