U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Apestaartje
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Archief

In deze rubriek, die twee keer per week verschijnt, bericht Marie-José Klaver over ontwikkelingen op Internet. Reacties en tips: klaver@nrc.nl

Digitale reisbureaus

MARIE-JOSÉ KLAVER
Wie wel eens met de beperkingen van reisbureaus te maken heeft gehad ('De gids is nog niet binnen', 'Naar Chios in de winter, dat is onmogelijk') kan proberen zijn of haar vakantie via internet te regelen.

Er zijn tal van mogelijkheden om online reizen te boeken, en ook de nodige beperkingen. Een aardig startpunt is de Vakantiepagina. Op deze website, die onderdeel uitmaakt van Startpagina, staan tal van nuttige links naar vakantiebestemmingen. Online een reis boeken is mogelijk via bijvoorbeeld het Nederlandse digitale reisbureau Net Vacations. De site, die voldoet aan de voorwaarden van het verbond van reisverenigingen ANVR, blinkt niet uit in duidelijkheid. Waar je via Net Vacations allemaal naar toe kunt, is op het eerste gezocht volkomen onduidelijk.

Via de button Vluchten kan voor een groot aantal plaatsen gekozen worden. Een vlucht kan alleen in combinatie met een hotel geboekt worden. Een groot nadeel is dat je eerst een vlucht moet boeken voordat je een hotel kunt boeken. Of er wel een hotel vrij is in de reisperiode is afwachten. Een nog groter nadeel van deze site is dat pas na het invullen van allerlei gegevens als reisdata, naam en geboortedatum blijkt, dat je je eerst moet registreren om gebruik te mogen maken van Net Vacations.

De site van de Europeesche, behalve verzekeringsmaatschappij ook reisbureau, is al even warrig. Op een land of plaats klikken, levert steeds dezelfde pagina met algemene informatie op. Doorklikken levert steeds dezelfde standaardteksten ('Naast waardevolle informatie biedt deze site u ook nog eens de mogelijkheid om een heleboel geld te besparen') op.

Het is ook mogelijk om een reis in losse onderdelen te boeken. Een vlucht boeken kan onder meer via KLM.nl of Flight Brokers. Op de Vliegticketspagina staan nog een paar suggesties. Maar ook dit gaat niet zonder problemen. De site van de KLM loopt steeds vast en Flight Brokers laat weten dat men het zo druk heeft dat klanten niet binnen een paar dagen een bevestiging kunnen ontvangen. Een andere site, ATP Online, herkent de plaatsnaam San Francisco niet en laat wel de tijden maar niet de prijzen van de vluchten zien.

Een hotel boeken kan via Bookings, een site die er zo sober uitziet dat je je afvraagt of je wel echt met vakantie gaat. Hotels in de Verenigde Staten biedt Bookings niet aan, wel in een groot aantal andere landen, van Australië tot de Verenigde Arabische Emiraten.

Wie liever in een huisje slaapt, kan terecht bij EasyHome of Eurorelais. Easyhome.nl is een van de weinige websites die voldoen aan de verwachtingen. De site heeft een heldere navigatie en biedt voldoende informatie over de huisjes en de verhuurmethode. Sommige huizen worden door EasyHome zelf verhuurd en zijn via de site te reserveren, voor andere moet je zelf contact opnemen met de verhuurder, wiens adresgegevens staan vermeld.

Het aanbod is gevarieerd, van bungalows in de Ardennen tot villa's in Florida. Van alle huisjes is een foto te bekijken. Daarnaast staat precies beschreven hoe het huis en de omgeving eruitzien.

Eurorelais heeft een zeer onpraktisch zoek- en boeksysteem. Zelf rondklikken en -kijken is er niet bij. Eerst moet worden opgegeven waar men heen wil (de keuze is beperkt: Engeland, België, Frankrijk of Nederland), met hoeveel personen en wanneer. Dan volgt een lijst met beschikbare woningen die worden aangeduid met codes als DUR-6640-01 en een kleurcode. De kleurcode verwijst naar de regio. Om te kijken om welke regio het gaat moet je eindeloos naar de bovenkant van de pagina scrollen naar het kaartje.

Waar huisje DUR-6640-01 precies ligt, blijft vaag ('In een heel mooi dorpje, op enkele km afstand van Durbuy'). Andere huisjes liggen in een 'rustig dorpje'. Ook erg gebruikersonvriendelijk is dat de prijs alleen in euro's staat vermeld.

Vakantiepagina: vakantie.pagina.nl

Net Vacations: www.netvacations.nl

KLM: www.klm.nl

Flight Brokers: www.flightbrokers.nl

Vliegticketspagina: vliegtickets.pagina.nl

Bookings: www.bookings.nl

EasyHome: www.easyhome.nl

Eurorelais: www.opreis.net/huisjes

NRC Webpagina's
2 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad