U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Apestaartje
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Archief

In deze rubriek, die twee keer per week verschijnt, bericht Marie-José Klaver over ontwikkelingen op Internet. Reacties en tips: klaver@nrc.nl

Dieplinken is praktisch

MARIE-JOSÉ KLAVER
PCM, uitgever van onder meer NRC Handelsblad, de Volkskrant, Trouw, Parool en Algemeen Dagblad, wil dat Kranten.com stopt met het plaatsten van koppen die verwijzen naar websites van PCM-kranten.

Vandaag moet Kranten.com voor de rechter uitleggen dat het linken naar krantenartikelen geen schending van het auteursrecht betekent. De uitgever vindt dat Kranten.com "op ongerechtvaardigde wijze van de inspanningen van de dagbladen" profiteert. Volgens Kranten.com, anderhalf jaar geleden opgericht door een paar studenten, is er geen sprake van schending van het auteursrecht omdat de site alleen linkt en geen teksten overneemt van de kranten.

Martin Klerx van Kranten.com zegt in een persbericht: "Internet is groot geworden door het linken naar andere websites oftewel het optimaal verspreiden en toegankelijk maken van de openbaar aangeboden informatie. PCM begrijpt niet wat de essentie van internet is. Wanneer de rechter het met PCM eens is, betekent dit dat de vrijheid van meningsuiting en informatievergaring op internet drastisch aan banden wordt gelegd. Linken is een gedeelte van internet, het IS internet. Eigenlijk zouden de kranten juist blij moeten zijn met de extra bezoekers die wij naar hen toe sturen."

PCM zegt bovendien advertentieinkomsten te verliezen omdat Kranten.com rechtstreeks lezers naar de artikelen stuurt. De buttons en banners op de homepage zien ze niet. "Op de homepage staan de meeste advertenties. Door onze krantentitels te kopiëren neemt Kranten.com de functie van de homepage over. Zij verdient geld aan wat PCM misloopt, zegt advocaat J. Krikke van PCM vanochtend in de Volkskrant.

Het argument van PCM dat Kranten.com de uitgever geld kost, gaat volgens Kranten.com niet op. "We hebben 20.000 abonnees en via ons krijgen de PCM-sites per maand 500 duizend pageviews," aldus Klerx in de Volkskrant.

Kranten.com heeft gelijk, vind ik. Deeplinken is de essentie van internet. Zonder links naar delen van websites, wat artikelen zijn, zou het net zeer ontoegankelijk worden. Een verbod op linken zou desastreus zijn. Een rubriek als de Digitale Leestafel die op deze site verschijnt, zou dan niet meer mogelijk zijn. In de Digitale Leestafel verwijst Jeroen van Bergeijk naar interessante artikelen in buitenlandse webmedia. Als hij alleen een korte beschrijving van een artikel zou geven en een link naar de homepage van bijvoorbeeld Newsweek of de New York Times, zou de lezer het betreffende stuk slechts met heel veel moeite kunnen vinden. Wie verwijst naar een artikel op de site van NRC Handelsblad en alleen linkt naar www.nrc.nl weet vrijwel zeker dat de lezer hopeloos verdwaald raakt, want de NRC Handelsblad- site heeft geen zoekmachine waarmee het stuk opgespoord kan worden.

Ook in deze column wordt zo nu en dan gedeeplinkt, zoals de praktijk in internetjargon wordt genoemd.

Ik ben er van overtuigd dat Kranten.com de PCM-sites veel nieuwe lezers bezorgt. Lezers die geen zin hebben om voor elke krant een nieuwe URL in te tikken, maar snel willen zien wat in welke krant staat om vervolgens enkele sites te bezoeken.

Internet staat voor innovatie. Een website met een koppenoverzicht van alle kranten is buitengewoon praktisch. Waarom PCM zelf geen site heeft gemaakt met een nieuwsoverzicht uit alle kranten is een raadsel. De bezoekersaantallen van Kranten.com laten zien dat er een grote behoefte aan is.

---
NB Een oplettende lezer maakte me erop attent dat de internetredactie van de Volkskrant deeplinken zelfs toejuicht:

"Linken en verwijzen naar de pagina's van de Volkskrant op Internet mag altijd; het web bestaat tenslotte bij de gratie van onderlinge verwijzingen."

Deze mededeling staat in de verklaring over de auteursrechten op de artikelen op de website.

Kranten.com
www.kranten.com

PCM vertoornd over linke links Kranten.com (de Volkskrant)
http://www.volkskrant.nl/nieuws/nieuwe_media/350028669.html

Volkskrant: Auteursrechten
www.volkskrant.nl/service/350019912.html

Dossier Auteursrecht op de digitale snelweg
http://www.nrc.nl/W2/Lab/Auteursrecht

NRC Webpagina's
10 augustus 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad