U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Apestaartje
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Archief

In deze rubriek, die twee keer per week verschijnt, bericht Marie-José Klaver over ontwikkelingen op Internet. Reacties en tips: klaver@nrc.nl

De elektronische PTT

MARIE-JOSÉ KLAVER
Als het aan de elektronische PTT ligt, ben ik een half uur onderweg om een brief op de bus te doen. In het lijstje op de website van PTT Post met brievenbussen en postkantoren in mijn postcodegebied is de dichtstbijzijnde brievenbus drie wijken verder. Ook om postzegels te kopen, moet ik volgens de site heel ver fietsen. In werkelijkheid zit er een brievenbus om de hoek van mijn huis en ben ik binnen twee minuten fietsen bij het postkantoor aan de overkant van het water.

Een grote blunder van de PTT, die het zoeken van brievenbussen en postkantoren als bijzonderheid aanprijst op de vernieuwde verhuissite. En klagen is moeilijk op de PTT-site. Er staat nergens een e-mailadres en je mag pas een elektronisch opmerkingenformulier versturen als je al je persoonsgegevens hebt ingevuld.

De vernieuwde website van KPN, modieus KPN.com geheten, is zo mogelijk nog slechter dan die van de PTT. Volgens een onderzoek van de portalsite Managersonline.nl is KPN het beste 'e-bedrijf' van Nederland. De onderzoeker van Managersonline heeft gekeken naar de toekomstige winstverwachting voor de internetactiviteiten van een aantal Nederlandse bedrijven. KPN maakt het meeste kans om winst te maken.

Het is niet te hopen dat het voormalig staatsbedrijf voor klanten ook zulke gebruikersonvriendelijke websites wil maken als KPN.com. De site is tergend traag, nog trager dan het online telefoonboek ongeveer een jaar geleden was. Zelfs als je met een nieuwe Pentium III (750 Megahertz processor, 128 MB intern geheugen) op een 2 Megabit-verbinding surft, is de site sloom. Via een 56k6-modem komt de site soms niets eens volledig in beeld.

Zoeken is bijna onmogelijk. De responsetijd houdt geen rekening met de traagheid van de site. Tegen de tijd dat een trefwoord is gevonden, krijg je een time out. De zeldzame keren dat het wel lukt om iets te vinden, zijn de resultaten maar beperkt bruikbaar. De webadressen van pagina's op de KPN-site zien er zo uit:

http://www.kpn.nl/br1/products/pc_content_detail.jsp?BV_SessionID=@@@@182781 5589.0963404520@@@@&BV_EngineID=ddaliffjjfdgbedchchkcgl.0&PCPrdOID=205034&PC CatOID=-8724

Niet handig als je een leuke mobiele telefoon ziet en je partner even wil mailen met wat voor apparaat je vanavond thuis komt. In de meeste e-mailprogramma's levert het aanklikken van zulke lange URL's een foutmelding op omdat het adres afbreekt in het mailbericht. Wie de moeite neemt (gedreven door nieuwsgierigheid naar het nieuwe gadget) om de URL met een teksteditor aan elkaar te plakken, wacht een teleurstelling. De pagina is 'verlopen'. Alleen tijdens de surfsessie van degene die hem doorstuurt is de pagina te bekijken. En net als bij de PTT wordt reageren per e-mail ontmoedigd. Klikken op Reageren levert een time-out op en e-mail aan webmaster@kpn.nl komt onbestelbaar terug.

PTT POST: www.verhuisservice.nl en www.postkantoor.nl
KPN: www.kpn.com Managers Online: www.managersonline.nl

NRC Webpagina's
13 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad