U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Apestaartje
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Archief

In deze rubriek, die twee keer per week verschijnt, bericht Marie-José Klaver over ontwikkelingen op Internet. Reacties en tips: klaver@nrc.nl

Domeinpiraterij

MARIE-JOSÉ KLAVER


Hoe weet je of iets op internet echt is? Ik word al een tijdje bestookt met mails van Internic, de organisatie die de administratie van domeinnamen eindigend op .com en .org beheert, die echt zijn maar toch ook weer niet.

Een domeinkaper heeft een oogje op een van de domeinen die ik in mijn bezit heb. Om het domein op zijn naam te krijgen stuurt hij regelmatig mail naar Internic met het verzoek enkele gegevens in de administratie te veranderen. Zodra ik reply, ben ik mijn domein kwijt. Planet Internet (pi.net) en Nike (nike.com) zijn onlangs op die manier hun domeinen tijdelijk kwijtgeraakt. Enige tijd later ontving ik e-mail van Network Solutions waarin stond dat er een nieuw beveiligingssysteem wordt opgezet om misbruik van het administratiesysteem te voorkomen. Network Solutions was vroeger de enige instantie die .com , .org, .net en .edu domeinen uitgaf. Tegenwoordig is de domeinhandel geprivatiseerd en zijn er tal van registrars actief. De mail van Network Solutions zag er zo nep uit (de afzender had een raar e-mailadres, de gebruikte mailservers hadden verdachte namen) dat ik hem bijna had gewist. Dat was jammer geweest want het initiatief van Network Solutions zal domeinkaping in de toekomst een stuk moeilijker maken.

Er zijn ook andere vormen van domeinpiraterij. In Nederland heeft het bedrijf Namespace 45.000 domeinen geregistreerd bij de Stichting Internet Domein Registratie (SIDN). Deze domeinen kunnen door anderen niet gebruikt worden. Voor ondernemers wier handelsnaam door Namespace is geregistreerd is dat erg vervelend. Namespace wil de domeinen wel verkopen. Voor ondernemers die staan te popelen om aan de slag te gaan is dat extra wrang want Namespace heeft de domeinen zelf nog niet betaald aan SIDN, zo bleek 20 juni op de halfjaarlijkse bijeenkomst voor deelnemers van de Stichting Domeinregistratie. Namespace heeft beloofd de nog uitstaande 1,1 miljoen gulden snel te betalen. Internetaanbieder XS4ALL is vandaag een actie begonnen tegen domeinpiraten. Op het domein www.lamespace.nl roept de provider SIDN op om een eind te maken aan de praktijken van bedrijven als Namespace en Basenames. Basenames heeft honderden Nederlandse achternamen geregistreerd, zoals wiering.nl en gerritsma.nl. Particulieren en bedrijven kunnen een e-mailadres en een subdomein (bijvoorbeeld www.mark.wiering.nl) huren bij Basenames.

"Louche bedrijven kunnen nu ongestraft onbeperkt domeinnamen registreren met het oogmerk om deze met woekerwinst door te verkopen. Deze praktijk is schadelijk voor de verdere ontwikkeling van internet in Nederland, en dient dan ook zo spoedig mogelijk verboden en strafbaar gesteld te worden, aldus XS4ALL op lamespace.nl.

XS4ALL wil dat SIDN een voorbeeld neemt aan de Amerikaanse Anticybersquatting Protection Act (ACPA), een wet die sinds november 1999 het registreren van domeinen voor oneigenlijke doelen verbiedt. Als Nederland tot soortgelijke wetgeving overgaat, kunnen bedrijven als Namespace en Basenames hun deuren sluiten.

Internic: www.internic.net
Network Solutions: www.netsol.com
Namespace: www.namespace.nl
Basenames: www.basenames.nl
Lamespace: www.lamespace.nl
SIDN: www.sidn.nl

NRC Webpagina's
6 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad