U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Apestaartje
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Archief

In deze rubriek, die twee keer per week verschijnt, bericht Marie-José Klaver over ontwikkelingen op Internet. Reacties en tips: klaver@nrc.nl

Privacy?

MARIE-JOSÉ KLAVER
Met de privacy van internetgebruikers is het slecht gesteld. Uit een recent onderzoek van de Registratiekamer blijkt dat een groot deel van de Nederlandse providers onzorgvuldig omgaat met de persoonsgegevens en het surfgedrag van klanten.

In het rapport Klant in het web van de Registratiekamer is te lezen dat sommige internetaanbieders gedetailleerde informatie over hobby's, inkomen en gezinssamenstelling eisen van klanten. Gratis providers willen ook het bankrekeningnummer van gebruikers weten. Ook gegevens over bezochte websites, verstuurde e-mails en gelezen nieuwsgroepen worden bewaard.

Voor de NCRV was dit aanleiding om de eigen internetdienst van de omroep te promoten. Sinds maart van dit jaar biedt de omroepp onder de naam NCRVnet gratis internet aan voor leden. 'NCRV garandeert privacy van internetgebruikers', luidde de kop van het persbericht over NRCVnet dat eergisteren aan een aantal redacties en journalisten werd verstuurd. Het surfgedrag van leden van NCRVnet is niet beschikbaar voor derden, is de reactie van de NCRV op Klant in het web.

De NCRV heeft niet begrepen dat de Registratiekamer ook de opslag van klantgegevens en surfgedrag voor eigen gebruik bekritiseert. De redenen om gegevens te bewaren die enkele internetaanbieders opgeven zijn ,,zo algemeen en/of veelomvattend dat daaruit niet is af te leiden waarom er eigenlijk gegevens worden verzameld. Voorbeelden hiervan zijn 'het uitoefenen van een verantwoorde bedrijfsvoering' en 'administratieve afwikkeling''', aldus de Registratiekamer.

De privacy van de perscontacten weet de NCRV niet te beschermen. Alle e-mailadressen zijn in het To veld van het e-mailprogramma geplakt zodat de lijst met ongeveer 50 persadressen openbaar is geworden. Ongetwijfeld per ongeluk, maar ik zou niet veel vertrouwen hebben in een provider die zo weinig kennis heeft van internet en netiquette dat de privacy van zijn perscontacten niet gegarandeerd kan worden.

Rapport van de Registratiekamer:www. registratiekamer.nl

NRCVnet: www.ncrvnet.nl

NRC Webpagina's
29 juni 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad