U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Apestaartje
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Archief

In deze rubriek, die twee keer per week verschijnt, bericht Marie-José Klaver over ontwikkelingen op Internet. Reacties en tips: klaver@nrc.nl

Chatoorlog

MARIE-JOSÉ KLAVER
,,De radio had 38 jaar nodig om 50 miljoen luisteraars te bereiken, de televisie 13 jaar en het internet vijf jaar. De chatprogramma's van AOL hadden binnen 2,5 jaar 50 miljoen gebruikers." Met deze historische vergelijking gaf de maker van Netscape Marc Andreessen in juli 1999, toen hij nog aan America Online was verbonden als Chief Technology Officer, het succes van instant messaging (IM) aan. Dagelijks werden er vorig jaar 750 miljoen berichtjes gestuurd via ICQ en AOL Instant Messenger, allebei eigendom van AOL.

Bijna een jaar later kennen de twee chatprogramma's van AOL ruim 150 miljoen geregistreerde gebruikers. Dat zijn natuurlijk niet allemaal unieke gebruikers. Sommige mensen hebben de programma's verschillende keren gedownload en geregistreerd. Maar het zijn er wel zoveel dat duidelijk is dat chatten commercieel aantrekkelijk is.

America Online probeert de chatmarkt voor zichzelf te houden, menen andere bedrijven die instant messengers maken. ICQ en AIM zijn niet compatibel met andere instant messengers, zelfs niet met elkaar. Dat is een bewuste strategie van AOL, die zoveel mogelijk gebruikers probeert te verzamelen en vindt dat de database met gebruikers eigendom van het bedrijf is.

Binnenkort komt er een einde aan de chathegemonie van AOL. Het Israelische bedrijf Odigo heeft 31 mei jl. een instant messenger uitgebracht die compatibel is met AIM. Odigo was al compatibel met ICQ. Nu kunnen ICQ'ers en AIM'ers voor het eerst met elkaar praten zonder van programma te wisselen. ,,Odigo gebruikers willen, net als alle gebruikers van instant messengers, users, berichten uitwisselen en chatten met hun vrienden en andere internetgebruikers, onafhankelijk van de software die ze gebruiken", zegt hoofd strategische ontwikkeling Avner Ronen van Odigi in een persbericht.

America Online heeft nog niet gereageerd op het nieuwe programma. Of de provider, die onlangs Time Warner heeft gekocht, net zo fel zal reageren als vorig jaar, toen Microsoft een messenger op de markt bracht die compatibel is met AIM is de vraag. AOL beschuldigde Microsoft van inbraak in de database met gebruikers en blokkeerde boodschappen van de MS Messenger. Er ontstond een heuse chatoorlog tussen Microsoft en AOL die steeds weer nieuwe methoden bedachten om elkaar technisch dwars te zitten.

De fusie tussen AOL en Time Warner is nog niet goedgekeurd door de Federal Communications Commission (FCC), de Amerikaanse toezichthouder op de telecommunicatiemarkt. De online entertainmentbedrijven iCast en Tribal Voice hebben onlangs een klacht ingediend bij de FCC tegen het chatmonopolie van AOL. AOL, dat 90 procent van de IM-markt beheerst, maakt misbruik van zijn positie door iCaster en andere IM-programma's te blokkeren, vindt iCast. Alleen openheid en interoperabiliteit stimuleert innovatie, aldus iCast. In het proces van de staat tegen Microsoft was dat ook de mening van het Amerikaanse ministerie van Justitie en de rechter, die de softwaregigant in drieën wil splitsen.

Er is ook verzet van binnenuit tegen AOL's hegemonie op de markt voor instant messengers. Netscape Communications, eigendom van AOL, heeft een programmeur, Robert Ginda, ingehuurd om een chatprogramma te maken dat compatibel is met ICQ en AIM. Voor Mozilla, de open source variant van Netscape, heeft Ginda de applicatie ChatZilla gemaakt. De onafhankelijke software-ontwikkelaar Ginda werkt ook voor Jabber, een messenger die net als Odigo Tribal Voice kan communiceren met AIM en ICQ.

Ironisch genoeg kan AOL niets doen tegen Ginda. Bij de overname door AOL heeft het browserbedrijf bedongen dat AOL niets te zeggen heeft over mensen die bij Netscape op de loonlijst staan.

Free Instant Messaging: : www.freeim.org

Odigo: www.odigo.com

ICQ: : www.icq.com

ICQ Pagina: icq.pagina.nl

Jabber: www.jabber.org

NRC Webpagina's
2 juni 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad