U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Apestaartje
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Archief

In deze rubriek, die twee keer per week verschijnt, bericht Marie-José Klaver over ontwikkelingen op Internet. Reacties en tips: klaver@nrc.nl

Zelf MP3's maken

MARIE-JOSÉ KLAVER
De muziekindustrie is doodsbang voor MP3. Het compressieformaat MP3 (voluit MPEG-1 Audio Layer 3 geheten) verkleint geluidsbestanden dusdanig dat ze snel via internet verspreid kunnen worden. Muziek van een cd wordt met een factor 12 verkleind zonder dat er veel kwaliteitsverlies optreedt.

Een liedje is met een analoog modem binnen een paar minuten binnen te halen en met een kabelmodem of een 2 Megabitverbinding, zoals veel bedrijven tegenwoordig hebben, gaat het downloaden nog sneller.

Miljoenen internetgebruikers ruilen dagelijks liedjes en hele cd's met elkaar via software als Napster en Gnutella, speciale programma's om MP3's uit te wisselen. Legaal is dit meestal niet omdat de platenmaatschappijen, musici en tekstschrijvers geen geld krijgen voor de kopieën van hun muziek.

Door de vele processen die de Recording Industry Association of America (RIAA), die honderden platenmaatschappijen vertegenwoordigt, aanspant tegen MP3-websites en bedrijven als Napster.com ontstaat de indruk dat MP3 een illegaal medium is. Dat is natuurlijk niet zo. Wie een cd of een cassette koopt, mag een kopie voor eigen gebruik maken. Pas wanneer de gekopieerde muziek verspreid wordt, dat wil zeggen aan anderen gegeven of verkocht of in het openbaar afgespeeld, moeten er auteursrechten aan de makers worden betaald. Er zijn ook artiesten die hun muziek gratis in MP3-formaat aanbieden.

Zelf MP3's maken, om bijvoorbeeld tijdens het joggen op een draagbare MP3-speler te beluisteren, is niet moeilijk. Je hebt er een pc voor nodig met een kloksnelheid van minimaal 200 megahertz, ongeveer 650 megabyte vrij op de harde schijf en wat software. Er bestaan verschillende programma's om zelf MP3-bestanden van tracks op een cd te maken. Audiograbber, CD-Runner, RealJukeBox Plus en MP3 Action Rip 'n Coder zijn enkele programma's die de inhoud van een cd naar de harde schijf kopiëren (rippen) en de songs in MP3-formaat kunnen omzetten (encoden).

De gratis versie van Audiograbber kan slechts de helft van de tracks op een cd omzetten naar MP3. De betaalde versie kost 25 dollar. RealJukeBox Plus kost 29,95 dollar. CD-Runner kost ongeveer 20 dollar, maar mag gratis worden uitgeprobeerd. MP3 Action Rip 'n Coder is helemaal gratis. Op het MP3-portaal MP3.com staan nog meer programma's om zelf MP3's mee te maken. Het is ook mogelijk om voor het rippen en encoden twee aparte programma's te gebruiken.

Wie zelf MP3's maakt, kan zien hoe klein liedjes worden. Een song van ongeveer 4 minuten wordt van een wav van 40 megabyte verkleind tot een MP3 van ongeveer 3 megabyte.

Bij het rippen kan een aantal problemen optreden die te maken hebben met de cd-romspeler in de pc. Niet alle cd-romspelers kunnen digitale audio lezen of kopiëren. Audiograbber biedt voor de meeste problemen een oplossing. Het programma biedt verschillende ripmethoden. Wie ze allemaal uitprobeert en bereid is de pc af en toe te herstarten zal waarschijnlijk weinig problemen ondervinden bij het kopiëren van de tracks.

MPEG: www.mpeg.org

MP3.com: www.mp3.com

Napster: www.napster.com

Gnutella: www.gnutella.co.uk

Audiograbber: www.audiograbber.com-us.net

CD Runner: www.cdrunner.com

RealJukeBox: www.real.com

NRC Webpagina's
29 mei 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad