U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Apestaartje
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Archief

In deze rubriek, die twee keer per week verschijnt, bericht Marie-José Klaver over ontwikkelingen op Internet. Reacties en tips: klaver@nrc.nl

Het einde van Napster?

MARIE-JOSÉ KLAVER
Napster is een droom van een programma. Het is snel, stabiel, functioneel en bovendien gratis. Wat wil je nog meer als gebruiker? Ook voor de programmeur, de 19-jarige Shawn Flanning, is Napster een groot succes. Tien miljoen internetgebruikers maken dagelijks gebruik van het programma om MP3-bestanden uit te wisselen.Een van de investeerders in Napster.com verwacht dat muziek op internet de "volgende revolutie [is] die nog eens 100 miljoen mensen naar het web lokt. In het ongeveer negen maanden oude bedrijf is al 30 miljoen dollar geïnvesteerd.

Niet iedereen is blij met Napster. De meeste Amerikaanse universiteiten hebben het programma verboden omdat het uitwisselen van digitale muziekbestanden te veel bandbreedte kostte. De universiteit van Indiana kon op een gegeven moment nog maar 40 procent van de internetverbinding gebruiken voor e-mail, surfen en nieuwsgroepen, zo schrijft Fortune. De overige 60 procent werd in beslag genomen door Napster-gebruikers die via het snelle universiteitsnetwerk honderden megabytes aan digitale muziek downloadden.

De universiteitskrant, die door studenten wordt gemaakt, was het helemaal eens met de beslissing van het bestuur om Napster te blokkeren. In een hoofdredactioneel commentaar met de kop 'Good riddance to Napster.com', schrijft de redactie van de Indiana Digital Student dat het niet aangaat dat het netwerk wordt overbelast door studenten die muziek downloaden zodat andere hun werkstukken niet kunnen maken.

Napster is bovendien niet zo onschuldig als het lijkt, zegt de Indiana Digital Student. De meeste songs die via Napster worden uitgewisseld zijn illegaal gekopieerd. Je kunt ook gewoon naar de winkel gaan en een cd kopen als je een bepaalde band goed vindt in plaats de wet te overtreden, schrijft de universiteitskrant nuchter.

De muziekindustrie is als de dood dat door Napster en andere MP3- programma's en -websites minder cd's worden verkocht. Uit een studie van onderzoeksbureau SoundScan die 24 mei werd gepubliceerd, blijkt dat muziekzaken in de buurt van campussen minder cd's verkopen sinds enkele maanden. De algehele verkoop van cd's in de Verenigde Staten stijgt nog steeds. Volgens een onderzoek van Webnoize Research onder studenten blijkt dat 57 procent van de Amerikaanse studenten minstens één keer per week Napster gebruikt en dat 63 procent vaker naar digitale muziek luistert dan een jaar geleden.

Om de verkoop van cd's zeker te stellen spant de Recording Industry Association of America (RIAA), die honderden platenmaatschappijen vertegenwoordigt, het ene proces na het andere aan tegen MP3-bedrijven en websites. Of een proces tegen Napster succesvol zal zijn, is de vraag. Het bedrijf doet zelf niets illegaals. Het programma stelt gebruikers in staat om MP3-bestanden uit te wisselen. Het zijn de gebruikers die beslissen of ze illegale kopieën aanbieden of downloaden, niet Napster.com. Het uitwisselen van illegale muziek kan ook via zelf geperste cd's of cassettebandjes. Een groter risico voor het voortbestaan van Napster.com, dat inmiddels het onderwerp is van een hoorzitting van de Small Business Committee van het Amerikaanse Congres, is een voorstel om het bedrijf te verplichten alleen volledig geregistreerde gebruikers te accepteren. In een rapport voor het Congres stelt de denktank Progressive Policy Institute voor om het opsporen van internetgebruikers die illegale MP3-bestanden verspreiden te vergemakkelijken door bedrijven als Napster.com een database met namen en adressen te laten bijhouden.

Als een dergelijke registratie van gebruikers wettelijk verplicht wordt zou dat wel eens het einde van Napster kunnen betekenen, want betalen voor content wil niemand op internet.

Napster: www.napster.com

WebNoize: Napster University: research.webnoize.com/item.rs?ID=9002

Progressive Policy Institute: Napster and Online Piracy . The Need to Revisit the Digital Millennium Copyright Act: www.dlcppi.org/press/release/napster1.htm

NRC Webpagina's
25 mei 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad