U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Amerikaanse Verkiezingen 2000

Nieuws

Uitslagen

Kandidaten

Debatten

Voorrondes

Links

Na hertelling krant

'Gore verloor wel degelijk van Bush'


WASHINGTON, 26 FEBR. Presidentskandidaat Al Gore zou ook indien alle stemmen in vier betwiste stemdistricten volledig waren geteld, hebben verloren. Dat concludeert een Amerikaanse krant na hertelling.

De krant Miami Herald heeft 10.644 stemformulieren onderzocht en concludeert dat Gore bij de presidentsverkiezingen in november vorig jaar in de cruciale staat Florida niet genoeg stemmen haalde om George W. Bush in te halen.

Bij de hertelling betrok de krant biljetten die in eerste instantie door stemmachines waren geweigerd omdat niet duidelijk voor een kandidaat gekozen was (zogenoemde 'undervotes'). Volgens de Miami Herald zou Gore uiteindelijk in het district Miami-Dade met 49 stemmen hebben gewonnen, maar dat was niet voldoende om de hele staat op zijn naam te schrijven. Zelfs wanneer deze uitslag wordt gecombineerd met die in de disctricten Broward, Palm Beach en Volusia.

"Er waren veel mensen die verwachten dat er een soort stem-Bonanza voor Al Gore te voorschijn zou komen. Maar zoals nu blijkt, is daarvan geen sprake", zei hoofdredacteur Martin Baron van de Miami Herald gisteren.

De krant ontdekte dat 1.555 biljetten uit Miami-Dade zodanig waren gemarkeerd dat zij een stem opleverden voor Gore, tegen 1.506 die kennelijk voor Bush waren. 106 markeringen gingen naar andere kandidaten.

Op 4.892 biljetten werd geen enkel spoor aangetroffen van een poging te stemmen. En 2.058 biljetten waren op een plek geprikt waar geen kandidaten werden vermeld. Op 527 biljetten werden meer dan een kandidaat aangeprikt.

Bij het tellen gebruikte de Herald losse standaarden, waarbij ieder kuiltje, prikje of loshangend ponssnippertje werd meegeteld. De nipte overwinning van Bush in Florida, die hem het presidentschap opleverde, en het feit dat het Amerikaanse Hooggerechtshof uiteindelijk een eind maakte aan pogingen van de Democraten om de stemmen in Florida te hertellen, hebben sinds de verkiezingen, twijfel gezaaid over de legitimiteit van Bush' presidentschap. Volgens de Republikeinse advocaat Mark Wallace in Miami blijkt nu dat president Bush steeds heeft gewonnen. (AP, REUTERS)

NRC Webpagina's
26 februari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad