U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Amerikaanse Verkiezingen 2000

Nieuws

Uitslagen

Kandidaten

Debatten

Voorrondes

Links

Ashcroft toch minister van Justitie in VS

Door onze correspondent
WASHINGTON, 2 FEBR. John Ashcroft is ondanks fel verzet van de belangrijkste Democraten in de Senaat aanvaard als minister van Justitie. De Amerikaanse Senaat keurde de meest omstreden voordracht van president Bush goed met 58 tegen 42 stemmen.

De Democraten hopen dat zij met deze bijna unanieme oppositie een krachtig signaal hebben afgegeven. Acht van de vijftig Democraten steunden de benoeming van Ashcroft. Alle vijftig Republikeinen stonden ook achter de oud-senator, oud-gouverneur en oud-minister van Justitie van Missouri.

Veel Democraten, onder wie voormalig kandidaat vice-president Lieberman, vrezen dat Ashcroft de zeer conservatieve standpunten die hij in zijn politieke carrière heeft uitgedragen, ook zal laten gelden wanneer hij moet toezien op het toepassen van de bestaande Amerikaanse wetgeving. Senator Edward Kennedy zei dat Ashcroft "een verklaard tegenstander is van fundamentele rechten".

Kort nadat zijn benoeming gistermiddag door de Senaat was aanvaard trachtte de nieuwe attorney general zijn tegenstanders te verzoenen door te beloven dat hij "onrecht zou bestrijden door een professioneel ministerie van Justitie te leiden, dat vrij is van politiek, dat rechtvaardig is zonder concessies te doen, een ministerie dat integer is en toegewijd aan handhaving van de rechtsstaat".

De leider van de Democraten in de Senaat, Tom Daschle, had vóór de stemming gezegd dat hij hoopte dat zijn partij minstens 41 stemmen tegen de benoeming zou uitbrengen. Daarmee zouden de Democraten aantonen dat zij de benoeming hadden kunnen tegenhouden. Een minderheid kan door te blijven spreken een stemming voorkomen; een dergelijke filibuster kan alleen met zestig stemmen worden gebroken.

De stemmen zijn in de Senaat gelijkelijk verdeeld over de twee partijen: 50-50. De Democraten willen vooral laten zien dat president Bush voorzichtig moet zijn met eventuele conservatieve benoemingen in het hoogste gerechtshof van de Verenigde Staten. De benoeming van de conservatieve Supreme Court-rechter Clarence Thomas leverde in 1991 zeer heftig verzet op. Ashcroft legde gistermiddag tegenover deze zelfde rechter de ambtseed af.

Daschle was tegen de benoeming omdat Ashcroft in zijn hele loopbaan "een patroon van ongevoeligheid" heeft gedemonstreerd. Die maakt hem bij uitstek ongeschikt voor deze "functie waarin hij tientallen jaren vooruitgang op het gebied van de burgerrechten kan maken en breken". Vooral Afrikaanse Amerikanen, homoseksuelen en vrouwen die voor abortus zijn, hebben de vrees geuit dat zij van de nieuwe minister weinig goeds te verwachten hebben.

Alle Republikeinen prezen Ashcroft, die de meest competente minister van Justitie sinds tijden zou worden. De leider van de Republikeinen in de Senaat, Trent Lott, waarschuwde dat men in de uitslag van de stemming niets bijzonders moest trachten te lezen. Hij vond dat de Democraten te ver waren gegaan met hun retoriek. Daarmee hadden zij de afgesproken sfeer van samenwerking tussen de partijen geen eer aangedaan.

Volgens Witte Huis-woordvoerder Ari Fleischer "kan het helingsproces nu beginnen". President Bush heeft alle ministers van zijn keuze intussen door de Senaat goedgekeurd gekregen.

NRC Webpagina's
2 februari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad