U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Amerikaanse Verkiezingen 2000

Nieuws

Uitslagen

Kandidaten

Debatten

Voorrondes

Links

'Verkeerde man zit in het Witte Huis'


WASHINGTON, 30 JAN. Niet George W. Bush maar voormalig vice-president Al Gore zou op dit moment in het Witte Huis moeten residiëren. Dat wijzen twee recente onderzoeken uit naar de verkiezingsuitslagen in de staat Florida.

In de eerste studie, verricht voor The Washington Post, toont aan dat Gore bijna drie keer meer stemmen haalde dan Bush onder 56.000 ongeldig verklaarde stembiljetten omdat er meer dan één gaatje was ingedrukt.

Het tweede onderzoek, op verzoek van The Palm Beach Post, richtte zich op stembiljetten waarbij juist niet hard genoeg geprikt was door stemmers om een gaatje te maken, de zogenaamde undervotes, in het district Palm Beach County. De onderzoekers hebben hier achteraf de bedoeling van kiezers gereconstrueerd door het tellen van deukjes. Ook in dit kiesdistrict won Gore en wel met 682 stemmen.

Beide onderzoeken concluderen dat indien de ongeldig verklaarde stemmen wél hadden meegeteld de strijd beslist zou zijn in het voordeel van de voormalige vice-president van de Verenigde Staten.

Vandaag werd duidelijk dat een rechter in Guyana de verkiezingen in die staat van 1997 met terugwerkende kracht ongeldig heeft verklaard om procedurele redenen. Dat zoiets in de Verenigde Staten staat te gebeuren is evenwel zeer onwaarschijnlijk. Ook in Guyana lijkt de rechterlijke uitspraak trouwens zonder gevolg te blijven omdat er in maart toch al weer verkiezingen zijn. De conclusies van de beide onderzoeken zullen formeel geen effect hebben op de definitieve uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Want tegen een beslissing van het Hooggerechtshof, die de strijd in het voordeel van Bush besliste, kan niet in beroep worden gegaan. En volgens die officiële uitslag won Bush met 537 stemmen in Florida en daarmee in heel Amerika. (AP, Reuters, CNN)

NRC Webpagina's
30 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad