U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Amerikaanse Verkiezingen 2000

Nieuws

Uitslagen

Kandidaten

Debatten

Voorrondes

Links

Rede met idealen en bijbelcitaten

Bush geïnstalleerd als president VS

Door onze correspondent
WASHINGTON, 22 JAN. George Walker Bush en Richard Cheney zijn zaterdag geïnstalleerd als 43e president en vice-president van de Verenigde Staten. Bush beloofde plechtig dat zijn werk erop gericht zou zijn één natie te bouwen met rechtvaardigheid en kansen voor iedereen.

George W. Bush zette zijn programma uiteen in een toespraak van een kwartiertje, nadat de president van het federale hooggerechtshof, William Rehnquist, hem bij het Capitool in Washington de eed had afgenomen. Daarbij legde Bush zijn hand op de bijbel die ook in 1989 was gebruikt bij de inauguratie van zijn vader. Na een lunch met politieke leiders in het Capitool, de zetel van zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden, maakte de president een rijtoer over Pennsylvania Avenue naar het Witte Huis. Langs de route hadden zich ondanks kou en regen duizenden demonstranten opgesteld. Op borden en spandoeken bekritiseerden zij de manier waarop Bush de verkiezingen won en zijn standpunten (vóór boren in natuurgebieden, voor de doodstraf, tegen abortus). De in groten getale aanwezige politie verrichte een klein aantal arrestaties, en raakte op enkele plaatsen slaags met demonstranten die banden doorsneden en Amerikaanse vlaggen verbrandden. Voormalig president Clinton en vice-president Gore, die het tegen Bush moest afleggen in de verkiezingen van november, waren de eersten die het nieuwe staatshoofd en zijn plaatsvervanger feliciteerden. Enkele uren voor de machtsoverdracht had Clinton Bush al het beste gewenst. Hij deed dat ook in een geschreven boodschap die hij traditiegetrouw in het Oval Office achterliet voor zijn opvolger.

Clinton verleende in de laatste uren van zijn presidentschap 140 veroordeelden gratie. Onder hen zijn wegens cocaïne-gebruik veroordeelde broer Roger en een aantal vertrouwelingen van de Clintons uit Arkansas.

In zijn met veel bijbelse verwijzingen doorspekte toespraak besteedde Bush amper aandacht aan de tumultueus verlopen verkiezingen. Hij concentreerde zich op de roeping en de idealen van de natie die hij gaat leiden. De president formuleerde vier hoofdkenmerken van een Amerika dat zijn belofte waarmaakt: beleefdheid, moed, medeleven en karakter (civility, courage, compassion and character). "Terwijl veel van onze mensen het goed hebben, twijfelen anderen aan de beloftes - zelfs rechtvaardigheid - van ons eigen land. De ambities van sommige Amerikanen worden belemmerd door falende scholen, verborgen vooroordelen en de omstandigheden waaronder ze geboren worden. Soms zijn de verschillen zo groot dat het lijkt of wij een continent delen maar geen land", aldus Bush.

Bush herhaalde zijn binnenlandse agenda: betere scholen, herziening van het sociale stelsel, verlaging van de inkomstenbelasting ("om het momentum van de economie te herstellen") en "versterking van de nationale defensie zodat deze iedere uitdaging aankan".

Zowel voor vrienden als vijanden in het buitenland had Bush duidelijke taal. " Gedreven door geschiedenis en vrije wil blijft Amerika betrokken bij de wereld en streeft naar een machtsevenwicht dat vrijheid bevordert. Wij zullen onze bondgenoten en onze belangen verdedigen. Wij zullen laten zien waar wij voor staan zonder arrogantie. Wij zullen op agressie en onbetrouwbaarheid vastberaden en krachtig reageren. En alle naties zullen wij de waarden tonen waar onze natie op is gebaseerd."

Zaterdag was Bush' eerste ambtsdaad erop gericht alle decreten die zijn voorganger in de laatste dagen en weken had uitgevaardigd te bevriezen. Clinton verklaarde onder meer grote stukken grond in het Westen tot beschermd natuurgebied. Bush wil dat daar olie en gas kan worden gewonnen. Zijn stafchef liet weten dat de eerste buitenlandse reis van Bush waarschijnlijk naar Mexico zal gaan.

NRC Webpagina's
22 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad