U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Amerikaanse Verkiezingen 2000

Nieuws

Uitslagen

Kandidaten

Debatten

Voorrondes

Links

Washington viert keurige kermis


Zijn komst is lang betwist, maar dezer dagen gooit Washington alle remmen los: een vierdaags festijn van 35 miljoen dollar omlijst de inauguratie vandaag van de 43ste Amerikaanse president, George W. Bush.

Door onze correspondent MARC CHAVANNES

WASHINGTON, 20 JAN. Washington is veranderd in een keurige kermis. Duizenden extra politiemensen bewaken elke meter van de route tussen het Witte Huis en het Capitool, waar vanmiddag om twaalf uur lokale tijd George W. Bush wordt ingezworen als 43ste president van de Verenigde Staten.

Tegenstanders van de nieuwe president verloren gisteren een kort geding. Zij wilden vandaag betogen tegen zijn opvattingen over milieu, vrouwenrechten en minderheden, of de manier waarop hij de verkiezingen won (na een uitspraak van het Supreme Court). Zij maakten bezwaar tegen de zeer stringente persoonlijke controle van iedereen die in de buurt van de rijtoer wil komen. De groepen vrezen dat zij daardoor onzichtbaar zullen blijven voor de nieuwe president.

De hoofdstad staat sinds donderdag in het teken van de inauguratie. Donderdag werd het vierdaagse feest ingeluid met een twee uur durend muziekspektakel in en om de Lincoln Memorial.

Topattractie was zanger Ricky Martin. De echte grote namen uit de showbizz zouden bij de inauguratie van een Democraat zijn gekomen. Toen nog aanstaand president Bush verklaarde zich nederig te voelen tegenover de geschiedenis van het grote ambt, maar hij was gereed het te aanvaarden.

Donderdagavond werden op allerlei plaatsen in de stad diners gehouden, waar aanzittenden voor 25.000 dollar per bord de feestelijkheden sponsorden. Bush en vice-president Cheney verleenden zoveel mogelijk van deze stemmige diners cachet met hun (kortstondige) aanwezigheid. Het hele feest zou 35 miljoen dollar kosten, betaald door particulieren en bedrijven die wat over hebben voor een plaatsje op de eerste rij niet alleen dit weekeinde.

Gisteravond hield de Texas Society een Boots 'n Black Tie-bal om de 'eigen' president te eren. Kaartjes daarvoor waren snel uitverkocht, en waren zelfs op de internet-veiling eBay moeilijk te krijgen: twee kaartjes deden donderdag 1.035 dollar.

Kaartjes voor langs de route naar het Congres brachten, afhankelijk van de plek, één tot enkele honderden dollars op. Prijzen voor Bush-Cheneymascottes liepen ook op.

Kenners van het Bushklimaat in de Texaanse hoofdstad Austin voorspelden dat de federale hoofdstad Washington alleen maar zou winnen bij de influx van Texanen. Er zou meer bont en juwelen te zien zijn, en eindelijk eens een behoorlijk Mexicaans restaurant in de stad komen. De 'nationale' auto in Texas, de hoog op de wielen gebouwde sports utility vehicle, zou gemeengoed worden in de straten en lanen van het District of Columbia. Gisteravond veschenen al veel Texaanse hoeden in het straatbeeld.

NRC Webpagina's
20 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad