U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Amerikaanse Verkiezingen 2000

Nieuws

Uitslagen

Kandidaten

Debatten

Voorrondes

Links

Hoorzitting in Senaat

Ashcroft zal 'wetten trouw uitvoeren'

Door onze correspondent MARC CHAVANNES
WASHINGTON, 17 JAN. John Ashcroft, kandidaat-minister van Justitie, zal ook de Amerikaanse wetten waar hij het niet mee eens is getrouw uitvoeren.

Dat heeft hij gisteren beloofd tijdens de eerste hoorzitting van de Senaatscommissie voor justitie die zijn benoeming moet beoordelen.

De oud-senator wordt buiten het Congres bekritiseerd om zijn standpunten tegen abortus, tegen rechten van zwarten, tegen iedere beperking van particulier wapenbezit en voor de doodstraf. In de Senaat werd de eerste dag van het verhoor gekenmerkt door een beleefde uitwisseling van bekende feiten. Alle Republikeinen verdedigden Ashcroft.

De meest kritische geluiden kwamen uit de mond van Democratische senatoren uit het noordoosten van de Vereten. Senator Edward Kennedy (Massachussets) zei dat Ashcroft de hoge ambten die hij heeft bekleed (hij was minister van Justitie en gouverneur van Missouri en senator in Washington) gebruikte om zijn persoonlijke visies uit te dragen, niet om de wet te handhaven. "Velen van ons bewonderen zijn kundigheid en de intense trouw aan zijn principes, maar hij heeft zich als wetgever agressief ingezet om op creatieve en ontoelaatbare manieren zijn eigen politieke en ideologische doeleinden dichterbij te brengen".

Ook senator Schumer, Democraat uit New York, leverde zware kritiek op Ashcroft. Hij uitte respect voor de ex-collega, maar noemde zijn decennia uitgedragen opvattingen 'splijtend, niet samenbrengend'. Schumer: "Wat deze hoorzitting moet vaststellen is of hij uit zijn eigen ideologische kader kan stappen en evenwichtig besluiten kan gaan nemen met de scherpe kijk op de wet die dit land van zijn attorney general mag verwachten". Een vergelijkbaar standpunt werd ingenomen door senator Barbara Boxer (Democraat) uit Californië.

Ashcroft beschreef in alle toonaarden zijn ontzag voor het hoge ambt dat aanstaand president George W. Bush hem heeft aangeboden. Hij ontkende dat zijn standpunten ooit tegen gelijke rechten voor zwarten gericht zijn geweest. Hij gaf toe tegen het pro-abortus-arrest Roe versus Wade van het Supreme Court te zijn, maar zou zich aan de geldende jurisprudentie houden.

Hoewel de critici hun stemgedrag niet hebben voorspeld, wordt aangenomen dat een aantal Democraten tegen zal stemmen. Hun aantal zal waarschijnlijk onvoldoende zijn om de benoeming van Ashcroft langs pure partijlijnen te laten geschieden - de Republikeinen zijn daar toe in staat na zaterdag, wanneer vice-president Cheney zijn beslissende stem kan uitbrengen in de Senaat (waar Republikeinen en Democraten even veel zetels bezetten). De hoorzitting zou vandaag en morgen worden voortgezet.

NRC Webpagina's
17 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad