U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Amerikaanse Verkiezingen 2000

Nieuws

Uitslagen

Kandidaten

Debatten

Voorrondes

Links

Bush spoort Democraten aan kritiek te dimmen


WASHINGTON, 12 JAN. Kandidaat- president George Bush heeft de selectie van zijn kabinet gisteren afgerond en de kritische Democraten in de Senaat aangespoord "hun retoriek te temperen".

Tegelijkertijd kondigde Bush aan dat hij de voormalige directeur van het Peace Corps, Elaine Chao, koos als minister van Arbeid. Haar nominatie komt in de plaats van die van Linda Chavez die het veld moest ruimen nadat gebleken was dat zij een illegale immigrante had gehuisvest. Chao, die geboren is in Taiwan, is de echtgenote van de Republikeinse senator Mitch McConnell, en was ook al lid van de regering tijdens het presidentschap van George Bush senior.

De formatie van zijn economische team rondde de aanstaande president af met de keuze van Robert Zoellick als Permanente Handelsvertegenwoordiger. Zoellick was een naaste medewerker van James A. Baker III, die minister van Buitenlandse Zaken was onder Bush senior.

Op Onderwijs benoemde Bush verder Roderick Paige, op Huisvesting en Stedelijke Zaken Mel Martinez en op Veteranen Zaken Anthony Principi.

Bush kwam ook twee belegerde kandidaat-ministers te hulp: de voormalige senator uit Missouri John Ashcroft, beoogd minister van Justitie, en de voormalige Openbare Aanklager van Colorado, Gale Norton, die is aangezocht als minister van Binnenlandse Zaken. Norton ligt onder vuur wegens een toespraak die zij in 1996 hield over de verliezen van rechten van de staten aan de federale overheid. Norton zei destijds onder meer: "we hebben te veel verloren" aan de federale regering toen de Zuidelijke Staten de Burgeroorlog verloren. Verschillende milieugroeperingen die tegen haar benoeming gekant zijn, betogen dat Norton met haar opvattingen "een gebrek aan gevoeligheid demonstreert voor de verschrikkingen van de slavernij". Bush noemde dat een "belachelijke interpretatie van wat zij op haar hart heeft".

Over de aartsconservatieve Ashcroft, de kandidaat-minister van Justitie die met zijn fervente anti-arbortusstandpunt hevige kritiek heeft ontlokt aan Democraten in de Senaat en van burgerrechtengroeperingen, zei Bush: "Ik verwacht niet dat hij 100 procent steun krijgt, maar het is aan de leden van de Senaat om te bepalen hoe beschaafd de discussies zullen zijn." En: "Het hoeft niet hard tegen hard te gaan, als de senatoren hun retoriek wat temperen." (Reuters, AP)

NRC Webpagina's
12 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad