U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Amerikaanse Verkiezingen 2000

Nieuws

Uitslagen

Kandidaten

Debatten

Voorrondes

Links

Wegens hulp aan illegaal

Kandidaat minister VS al weer weg

Door onze correspondent MARC CHAVANNES
WASHINGTON, 10 JAN. Linda Chavez heeft zich teruggetrokken als kandidaat-minister van Arbeid. Zij verklaarde dat de problemen rond haar benoeming " te veel afleidden" van het werk dat aanstaand president Bush te doen heeft.

Het einde van de kandidatuur-Chavez is de eerste tegenslag voor George W. Bush bij het samenstellen van zijn regeerploeg. Zaterdag over een week wordt de Republikein geïnaugureerd als 43ste president van de Verenigde Staten.

Zondag werd bekend dat de ideologisch felle Republikeinse columniste Chavez tien jaar geleden onderdak heeft verleend aan een Guatemalteekse vrouw zonder verblijfsvergunning. Deze vrouw verrichtte huishoudelijk werk en kreeg enige betaling. Chavez hielp haar aan (beter betaald) werk bij buren. De situatie zou in strijd kunnen zijn met zowel immigratie- als arbeidswetten. De situatie leidde tot veel speculaties totdat aanstaand president Bush gisteren een eind maakte aan de onzekerheid. Chavez verklaarde aan het eind van de middag dat zij vrijwillig terugtreedt. Amerikaanse media berichtten dat Bush onaangenaam verrast was door de onvolledige opening van zaken die Chavez over haar verleden had gegeven. Haar werd te verstaan gegeven dat zij niet langer gewenst was.

De aandacht gaat nu des te meer uit naar de beoordeling door de Senaat van de kandidaat voor het ministerie van Justitie, oud-senator John Ashcroft. Gisteren presenteerde zich in Washington een 'Stop Ashcroft Campaign'. Daarin werken ruim 200 organisaties samen. Het is een coalitie van vakbonden, zoals de United Auto Workers, en organisaties die opkomen voor vrouwen, minderheden, homoseksuelen, het milieu en beperking van wapenbezit.

In Bush-kringen is men vol vertrouwen over de kandidatuur-Ashcroft. Men rekent er op dat senatoren zelden één hunner afwijzen. Woordvoerder Ari Fleischer wees op de traditie, waar beide partijen zich aan houden, dat een president ruimte krijgt zijn mensen te kiezen. "Die benoemingen worden niet op louter ideologische gronden van de hand gewezen."

De verzetsbeweging tegen Ashcroft wijst erop dat hij "zulke extreme visies heeft binnen de Republikeinse partij dat wij ernstig tekort zouden schieten als wij nu stilzaten" (aldus Kate Michelman van de National Abortion Rights Action League). Volgens Wade Henderson van de Leadership Conference on Civil Rights is Ashcroft "niet iemand die verenigt, zoals Bush heeft beloofd, maar een man die Amerikanen zal verdelen". De tegenstanders vrezen dat Ashcroft op justitie de rechterlijke macht naar zijn (rechtse) hand zal zetten. Ook de kandidaat voor Binnenlandse Zaken, Gale Norton, kan rekenen op verzet. In Colorado heeft zij zich woordvoerder gemaakt van de belangen die olie en gas willen winnen in natuurgebieden in Alaska. De machtige Sierra Club keert zich tegen beide kandidaten.

Kandidaat-minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell verdedigde zich gisteren tegen beschuldigingen dat hij kort voor de verkiezingen 200.000 dollar zou hebben aanvaard voor een spreekbeurt aan de Tufts- universiteit, gefinancierd door een Libanese politicus met nauwe banden in Syrië. Powell was destijds een vrij burger en hij wist niets van die banden.

NRC Webpagina's
10 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad